Cât de bine știi să îți gestionezi timpul? E ok – pentru majoritatea oamenilor, răspunsul nu sună prea încurajator! Poate te simți suprasolicitat și crezi că nu ai când să înveți atâta materie. Sau poate ești mereu în criză de timp, stresat și demoralizat.
Cu toții știm că am putea să ne gestionăm timpul mai eficient, doar că e dificil să identificăm propriile greșeli, și mai ales să găsim moduri prin care să le rezolvăm. Însă, dacă am reuși, am deveni enorm de productivi și am reduce dramatic nivelul de stres. Mai mult, ne-am putea dedica timpul rămas unor proiecte sau pasiuni care ne-ar face mai fericiți.
Vreau să îți prezint, în continuare, 10 dintre cele mai frecvente erori de gestionare a timpului, precum și strategii de a le combate.
Greșeala #1: Nu ai o listă de sarcini
Trăiești vreodată sentimentul ciudat că ai uitat ceva? Dacă răspunsul este afirmativ, probabil că nu folosești un To-Do List pentru a ține evidența sarcinilor (sau nu o faci cum trebuie).
Secretul în a crea liste de sarcini eficiente stă în prioritizarea task-urilor. Foarte mulți folosesc un sistem de prioritizare de la A la F, dar la fel de bine ai putea să îl simplifici prin A-D, sau chiar să folosești numere sau simboluri.
Alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este că proiectele ample trecute pe listă pot fi foarte vagi și, prin urmare, ineficiente. Spre exemplu, ai putea să scrii „Să iau Admiterea”; dar ce presupune asta, mai exact? Lipsa pașilor concreți te poate face să procrastinezi, sau să pierzi din vedere pași esențiali. Așadar, asigură-te că spargi sarcinile sau proiectele mari în pași mici, specifici și ușor aplicabili!
Greșeala #2: Nu îți setezi obiective personale
Te-ai gândit vreodată unde vrei să fii peste 6 luni? Dar peste 12? Dar în 12 ani? Dacă nu, e cazul să îți setezi obiective!
Pentru a învăța cum să îți setezi obiective SMART, ține minte că acestea trebuie să fie Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și Temporizate. Acesta este formatul obiectivelor care te vor ține mereu în priză.
Greșeala #3: Nu prioritizezi
O prietenă a ta te sună să îți ceară ajutorul fix când ești în mijlocul învățatului. Simți că aproape ai intrat pe starea de flow, dar acum riști să o pierzi din cauza acestei „urgențe”.
Uneori poate părea greu să prioritizezi, mai ales atunci când ești inundat de sarcini ce par să necesite intervenție imediată. Totuși, e esențial să înveți cum să ordonezi task-urile în funcție de gradul de urgență și de importanța lor, dacă vrei să ai un control mai bun asupra timpului tău.
O unealtă super-utilă în această chestiune este Matricea Priorităților a lui Eisenhower, care îți va spune dacă o sarcină este importantă și necesită atenție imediată, sau reprezintă doar muncă de umplutură. Dacă înveți să faci diferența, vei reuși să îți gestionezi mai bine timpul pe parcursul întregii zile.
Greșeala #4: Te lași răpus de distrageri
Tu cât timp pierzi zilnic din cauza distragerilor? Conform studiilor, media este de aproximativ 2 ore. Imaginează-ți câte ai putea face în tot acest timp!
Indiferent că vorbim de e-mailuri, notificări, mesaje pe Facebook sau apeluri de la colegii ce experimentează crize existențiale, distragerile ne opresc din a atinge flow-ul, adică acea stare de eficiență maximă, în care suntem 100% concentrați pe un lucru.
Dacă vrei să recapeți randamentul și controlul asupra zilei tale, e esențial să știi cum să minimizezi distragerile și întreruperile. Spre exemplu, atunci când începi să înveți, închide telefonul și așază-l în altă cameră. De asemenea, ar trebui să capeți deprinderea de a concentra chiar și în prezența distragerilor, pentru momentele când nu poți influența mediul din jur.
Greșeala #5: Procrastinezi
Procrastinarea se definește ca amânarea sarcinilor de care ar trebui să te ocupi chiar în momentul ăsta. Atunci când procrastinezi învățatul, te simți vinovat, ajunge să îți fie groază de momentul când vei deschide cartea, și inevitabil vei intra, mai devreme sau mai târziu, în criză de timp. Asta o să-ți afecteze notele, cunoștințele pe termen lung, dar și nivelul de stres.
Adesea, procrastinarea este cauzată de amploarea uriașă a unui proiect sau a materiei de învățat. O strategie care chiar funcționează este să îți spui că vei lucra sau învăța doar 10 minute.
Adesea, cei care amână au impresia că trebuie să îndeplinească o sarcină cap-coadă, iar aceste așteptări nerealiste îi fac să se simtă copleșiți de situație și anxioși. Secretul este să îți aloci doar o mică perioadă ca să începi. Asta e tot!
Greșeala #6: Ai prea multe lucruri de făcut
Ești genul de persoană care nu știe să spună „nu”? Dacă da, probabil ai la activ prea multe proiecte și angajamente. Pentru că suntem oameni și nu ne putem distribui atenția uniform în 100 de părți, prea multe lucruri de făcut pot cauza performanțe nesatisfăcătoare, stres și moral scăzut.
Sau poate ești genul de om care insistă să le facă pe toate, pentru că nu are încredere că altcineva s-ar putea pricepe mai bine.
În orice caz, nu e o idee bună să iei mai mult decât poți duce, întrucât mereu vei fi în criză de timp, iar rezultatele nu vor fi cele scontate.
Pentru asta, trebuie să înveți arta subtilă de a spune „da” persoanei, însă „nu” sarcinii. Această abilitate te va ajuta să fii mai asertiv, în același timp menajând sentimentele celorlalți. Dacă cealaltă persoană insistă, învață să rămâi ferm pe poziții și să reziști la presiune.
Greșeala #7: Îți place să te simți ocupat
Unora le place adrenalina – terminatul de învățat pe ultima sută de metri, munții de cărți ce trebuie citite în 24 de ore, cursa nebunească pentru a ajunge la școală în timp util.
Problema e că „a fi ocupat” nu e sinonim cu „a fi productiv”; în schimb, poate cauza foarte mult stres.
Este de preferat să încetinești și să încerci să îți manageriezi timpul mai eficient. Aici, planificările făcute din timp vor fi de un real folos.
Greșeala #8: Multitasking
Pentru a te menține pe linia de plutire, poate ai impresia că trebuie să faci mai multe lucruri simultan, spre exemplu să răspunzi la mail-uri în timp ce înveți.
Problema e că, deși tu ai impresia că ești bun la multitasking, în felul acesta îți va lua cu 20-40% mai mult timp și, mai mult, nici una din activități nu va avea rezultate spectaculoase.
Prin urmare, cel mai indicat este să uiți de ideea de multitasking și să începi să te concentrezi la maximum pe o singură sarcină.
Greșeala #9: Nu iei pauze
E frumos să trăiești cu impresia că poți învăța 8-10 ore în continuu, mai ales atunci când un examen precum Admiterea bate la ușă. Totuși e imposibil să te poți concentra 100% atâta de mult, fără să-i dai creierului tău timp să se odihnească și să proceseze informația.
Prin urmare, nu privi pauzele ca fiind o „pierdere de timp”. Ele reprezintă momente importante ale învățatului, care te vor ajuta să devii mai creativ și să înveți mai repede.
Dacă ți-e greu să te oprești din învățat, pune-ți alarme prin care să programezi pauzele. Metoda Pomodoro e perfectă pentru asta! Poți merge la o plimbare sau poți sta la birou să meditezi. Nu te sfătuiesc să deschizi Facebook-ul sau Instagramul, pentru că îți va lua foarte mult timp apoi să îți recapeți concentrarea.
Ia măcar 5 minute de pauză o dată pe oră. Și nu uita de mese! Creierului îi e foarte greu să lucreze atunci când nu are combustibil.
Greșeala #10: Nu profiți de momentele tale de vârf
Ești o persoană matinală, sau îți găsești energia atunci când apune soarele? Cu toții avem ritmuri diferite și momente diferite ale zilei când ne simțim plini de energie și maxim de productivi.
Poți profita de asta, programându-ți învățatul sau sarcinile importante în momentele tale zilnice de glorie, și distribuind celelalte task-uri în restul timpului.
Esențialul
Cea mai bună cale de a nu mai pierde timpul și de a fi productiv este să recunoști și să corectezi greșelile din această sferă.
Astfel, vei putea nu doar să dai randament și să obții rezultate mai bune, dar vei și trăi cu mult mai puțin stres.
Ce te sfătuiesc
Pentru a continua să îți îmbunătățești abilitățile de time management, completează quiz-ul „Cât de bine îți gestionezi timpul?”, care îți va identifica punctele forte și pe cele slabe, și îți va oferi strategii specifice pentru a deveni mai eficient.