🍿 Must-watch dacă dai la UMF în 2025 - ADMITEREA: De la BAC la Buget
3 strategii simple pentru a evita orice distragere

3 strategii simple pentru a evita orice distragere

În mulțimea de strategii care există în jurul productiviții personale, există una pe care o găsesc deosebit de alarmantă: persoana obișnuită este distrasă sau întreruptă la fiecare 40 de secunde atunci când lucrează în fața calculatorului. Cu alte cuvinte, nu putem lucra nici măcar un minut înainte de a ne concentra pe altceva, de aceea o strategie bine structurată creată cu scopul de a evita orice distragere poate face diferența.

Sigur, uneori este ușor să revii pe drumul cel bun, dar când atenția ta este complet distrasă, arată cercetările, poate dura mai mult de 20 de minute pentru a reveni la starea inițială, chiar dacă ai o strategie planificată.

De ce?

Oamenii sunt copleșiți de distrageri la tot pasul. Creierul nostru este programat să răspundă la orice lucru plăcut, amenințător sau fascinant. Chiar avem o înclinație spre diverse lucruri noi, când creierul nostru este inundat cu o substanță chimică numită dopamină.

În ceea ce privește istoria noastră evolutivă, acest lucru are sens. În loc să se concentreze exclusiv asupra focului, strămoșii noștri erau distrași de amenințările ce se petreceau în jurul lor și le captau atenția în totalitate. Spre exemplu, un tigru sau animal de pradă. Însă acest lucru le salva viața, faptul că aveau atenție distributivă.

Doar că, în prezent, nu mai există animale de pradă la ieșirea din casă.

Distragerile noi, plăcute și amenințătoare nu ne mai ajută în evoluția noastră, în schimb, ne atrag atenția de la ceea ce este productiv și semnificativ.

Tentația e mare și zona de confort ne prinde pe toți, mai devreme sau mai târziu. Facebook va fi pentru totdeauna un obiect de atracție mai plăcut decât o pagină de carte, iar verificarea e-mailului va oferi întotdeauna un nivel mai mare de dopamină decât paginile pe care le avem de citit.

Deci, cum poți obține înapoi controlul? Citind câteva cărți și studii pe domeniul acesta, realizând o analiză a acestora, am extras metode ce ne pot ajuta să atenuăm distragerea atenției. Iată 3 dintre preferatele mele.

Creează un „ritual” fără distragere

Sunt numeroși factori care ne distrag atenția în mod surprinzător, trebuie să înfrângem cât mai mulți în avans pentru a depăși bariera zonei de confort și pentru a evolua cât mai rapid. Un mod fără distragere te va ajuta, deoarece un mediu ideal în care să te concentrezi asupra sarcinilor considerate cele mai importante și complexe vor scoate la suprafață personalitatea și încrederea pe care o ai în tine.

Dacă ești ușor distras(ă), lasă telefonul și/sau tableta în altă cameră și stabilește-ți intenția pentru ceea ce vrei să realizezi, având o strategie bine structurată. După ce te concentrezi timp de 45 de minute, oferă-ți 10 minute de relaxare.

Spre exemplu, atenție dacă înveți într-o bibliotecă sau împreună cu alți colegi. Distragerile se întamplă cu 64% mai des într-un spațiu deschis, pentru că suntem întrerupți de alții mai des în acel mediu.

Lucrează pe sarcini grele

Lucrează pe sarcini grele și realizează cât poți de mult din ele. Munca noastră tinde să se extindă pentru a umple timpul pe care îl avem la dispoziție, iar orice exces de timp rămâne, de obicei, plin de factori ce ne influențează negativ evoluția. În cercurile de productivitate, acest fenomen este cunoscut sub numele de legea Parkinson.

Dacă ai de învățat un capitol scurt, acordă puțin timp acelui capitol, nu lăsa să îți ocupe o zi întreagă.

Și astfel ajungem la următoarea tehnică.

Stabilește un termen limită artificial

Stabilește un termen limită artificial pentru proiect. Este responsabilitatea ta să introduci un efect de „urgency” pentru proiectele pe termen lung ce nu prezintă o prioritate pentru tine. Dacă ai examen anul viitor, știi ce ai de făcut. Nu te lăsa înșelat de faptul că „mai poți amâna”.

Ai o întreagă după-amiază să înveți pentru un examen?

Oferă-ți 60 de minute și planifică strategia perfectă.

Transformarea unei sarcini într-un „joc” te forțează să acorzi mai multă atenție și mai multă energie proiectului, deoarece nu mai poate ocupa ore întregi din timpul acordat. Eu personal fac asta pentru majoritatea proiectelor pe care le am de făcut. În loc să ocup o după-amiază întreagă pentru lucra pe un proiect sau pentru a învața în vederea susținerii unui examen, setez o perioadă de timp limitată în care mă concentrez doar pe un anumit lucru.

Dau randament maxim pentru că setez o perioadă atât de limitată și decid să mă concentrez 100% asupra unui task, în loc să îmi capteze atenția orice altceva.

În concluzie, ceea ce putem face este să ne stabilim obiective și o strategie bine organizată pentru a bloca distragerile înainte de timp, înainte ca ele să ne capteze atenția în totalitate. Scopul este să ne angajăm în sarcinile pe care le stabilim cu mai multă intenție și perserverență și să ne redobândim concentrarea odată pentru totdeauna.

Este una din cele mai bune metode pentru a ne asigura că vom finaliza tot ceea ce ne-am planificat, eliminând orice distragere.

-Mihai

Vezi cum poți avea o memorie activă!

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...