Să ne înțelegem: ești deja în clasa a 12-a. S-a terminat cu ieșiri, majorate, sucuri, mers la film, mers la modul general (în afară de școală – meditație – acasă), feisbuc, laptop, smartphone, sau electricitate. De ce citești asta în loc să înveți?!
Îți sună cunoscut? Dacă da, știi foarte bine că discursul de mai sus nu te ajută să devii mai productiv. Acum e doar stresant, iar mai târziu (spoiler alert) o să te afunde și mai mult în oceanul propriilor lacrimi.
Dar, serios acum, există viață înainte de admitere? Printre școală, teme, meditații, învățat pentru bac și studiat pentru admitere, mai ai timp și pentru tine? Răspunsul meu e „DA!”, și pot să îți demonstrez asta științific. Așa că data viitoare când mai auzi comentarii de la ai tăi, arată-le următoarele paragrafe:
Bună ziua! Eu sunt Teo, proaspăt absolvent de medicină – încântat de cunoștință! Permiteți-mi să vă relatez din experiența personală. Când eram la școală, nu aveam voie să fac prea multe, în afară de învățat.
Așadar, dacă aveam lucrare a doua zi și 10 ore până la culcare, pierdeam 9 ore la birou, prefăcându-mă că învăț, și începeam să citesc abia în ultima oră. Așa am ajuns să am probleme cronice cu procrastinarea, probleme din cauza cărora am avut foarte mult de pierdut.
Probabil nu ați vrea ca fiul/fiica dumneavoastră să ajungă așa, așa că lăsați-l/o să fie responsabil(ă) și să își facă singur(ă) programul. Mulțumesc anticipat!
Gata? A funcționat? Bun, să revenim la articolul nostru!
În primul rând, care e numărul maxim de ore de învățat pe zi?
ÎNVĂȚÁ, învắț, vb. I. 1. Tranz. Acțiunea de a urmări seriale în imediata apropiere a unei cărți deschise. sursa: DEX ‘19 (2019)
Depinde cum definești învățatul! Dacă folosești definiția standard de mai sus, atunci 24! Nu e nimic care să te oprească.
Dar o să îți spun un secret: contează nu cât înveți, ci cât de bine înveți. Pentru că:
Învățat Real = Timp de Studiu x Concentrare
Și atunci, urmează întrebarea: câte ore pe zi poate fi un om concentrat 100%? O să te surprindă, dar oamenii de știință au ajuns la concluzia că putem avea între 3 și 5 ore de focus maxim pe zi!
Asta nu înseamnă că îți pui alarma, și peste 4 ore arunci cartea, ci doar că limita efectivă a creierului e mult mai aproape decât ai fi crezut. Dar reține că, în teorie, 4 ore de concentrare 100% îți aduc cel puțin același beneficiu ca 12 ore de citit în timp ce stai pe Insta.
Și acum, puțină matematică: 8 ore de somn + 2 ore de mâncat/dușat/mers + 6 ore de școală + 1 oră de teme + 2 ore de meditație + 3 ore de studiu = 22. Asta înseamnă că și în cea mai grea zi pe care ți-o poți imagina, tot îți rămân 2 ore să le petreci așa cum vrei. Asta, cu condiția ca cele 2 + 3 ore „de foc” din programul tău să fie exploatate la maximum. Și atunci, întrebarea e: cum?
Discuția e foarte lungă și complexă, dar am ales cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre învățat când începi clasa a 12-a:
1. Trebuie să tinzi spre starea de flow
Starea de flow este apogeul concentrării, momentul când citești fără să te chinui, nu te gândești la nimic altceva, distragerile nu te tentează, iar materia intră pur și simplu în creier. Colegul meu, Mihai, a scris acum ceva timp un articol despre cum să intri în starea de flow – ți-l recomand!
2. Învață să îți evaluezi învățatul
Dacă iei orele de stat cu cartea în față ca ore de învățat, o să ai parte de o surpriză neplăcută când te testezi… În schimb, ar trebui să cuantifici câte lecții ai învățat și cât de bine – inclusiv punctajul la grile. Pentru asta, ai nevoie să îți evaluezi cât mai aproape de realitate gradul de concentrare.
3. Să nu te simți prost că iei pauze
Când o să ajungi la facultate, o să observi un fenomen interesant. În sesiunea de examene, nimeni nu mai iese din casă, dar toată lumea stă non-stop pe Facebook și Insta.
Mai ales atunci când te concentrezi intens pe un lucru, ai nevoie de scurte momente de deconectare. Aici e utilă tehnica Pomodoro. În principiu, e vorba de intervale de 25 minute cu 5 minute pauză între ele. La fiecare 4 astfel de intervale, pauze e de 15 minute.
De ce? Pentru că social media îți dă un boost de dopamină suficient de mare cât să te țină conectat, dar suficient de mic încât să nu te simți prost că pierzi timpul în loc să înveți.
În realitate, productivitatea ține de cât de bine reușești să separi munca de distracție. Disciplina e greu de construit, dar merită!
4. Învață activ
Conceptul de „învățare activă” înseamnă să îți predai singur materia. Când studiezi, concentrează-te pe ceea ce citești, încearcă să înțelegi fiecare concept și să ți-l explici cu cuvintele tale, caută să-l legi de ceea ce știi deja.
Atunci când ți se predă nu trebuie doar să auzi, ci să asculți și să pui întrebări acolo unde e cazul. Nu uita: cu cât ești mai implicat la ore și la meditație, cu atât ai mai puțin de învățat acasă!
5. În final, construiește-ți motivația
Un mod eficient de a te motiva este să îți condiționezi distracția de învățat. Setează-ți un target (ex: să știi lecția și să iei 60% din punctaj la grile), iar apoi restul zilei ți-l păstrezi pentru tine. În felul acesta, nu contează cât de mult, ci cât de bine ai învățat.
Ce e mai sus se numește condiționare pozitivă. Însă există și condiționare negativă. Spre exemplu, faci pariu cu un prieten că dacă nu înveți capitolul până la ora X, trebuie să îi dai 50 de lei – și te ții de cuvânt! Cel mai eficient e să combini cele două tipuri de condiționări, pozitivă și negativă pentru a te automotiva cu succes.
Acum ești la început, dar pe măsură ce trece timpul o să îți dai seama că admiterea și bacul nu sunt o luptă cu materia, ci o luptă cu mintea ta. Așa că ascute-ți armele!