Viața la medicină: 12 lucruri pe care trebuie să le știi

A fi student la medicină implică mai multă muncă decât ți-ai imaginat vreodată. Din fericire, vei avea parte de la fel de multă distracție! Există o mulțime de mituri descurajatoare despre viața la medicină, dar în realitate este o alegere foarte frumoasă, captivantă și plină de satisfacții, mai ales prin văzută prin prisma obiectivului final – acela de a ajunge un medic bun!

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, iată 12 adevăruri despre viața de medicinist care îți vor trezi interesul pentru a urma această cale.

1. Ceea ce înveți îți va fi de folos tot restul vieții

Deși pare un lucru banal, el nu trebuie trecut cu vederea. La alte facultăți, studenții învață unele materii doar pentru a promova examenele. Odată atins acest obiectiv, materia studiată atât de intens și îndelung devine aproape inutilă.

Nu e cazul și la medicină, unde materiile precum anatomia, fiziologia, biochimia, farmacologia și semiologia sunt direct aplicabile în înțelegerea, diagnosticarea și tratarea bolilor. Astfel, vei fi motivat nu doar să înveți temeinic materia pentru examen, ci și să citești în plus, pentru a putea deveni un medic de excepție. Mai târziu aceste mici detalii pot fi puse într-un context clinic și pot face o diferență crucială pentru pacienți!

Misiunea studentului la medicină nu este de a învăța pentru note mari, ci de a urma calea formării și perfecționării continue, punând bazele viitoarei sale cariere de medic.

Calea unui medic – deloc ușoară ca student și chiar mai dificilă mai târziu, ca specialist, însă cu un impact colosal asupra vieții oamenilor.

2. Uneori e mult de muncă…

O să fiu sincer, ca student la medicină va trebui să muncești mai mult decât cei de la alte facultăți. Cele mai multe ore le vei petrece la lucrările practice și la stagii, dar și cursurile vor ocupa o bună bucată din timpul tău. Și asta nu e tot: trebuie să citești notițele de curs, să pregătești prezentări de caz, să înveți pentru parțiale… Toate acestea pot fi o adevărată provocare. De aceea trebuie să fii flexibil și eficient în modul în care îți organizezi programul, iar uneori să tragi din greu ca să îți creezi timp liber pentru atunci când o să ai nevoie de el.

Mai este și sesiunea, care vine cu un grad crescut de dificultate. Firește, toți studenții, indiferent de facultate, învață ca să ia note cât mai mari. La fel se întâmplă și la medicină, însă aici se pune și problema examenului de rezidențiat, care în esență se dă din materiile studiate în timpul facultății. Importanța acestui examen este capitală, pentru că în funcție de punctajul obținut îți poți alege, sau nu, specializarea la care visezi.

Examenele din timpul facultății sunt mai puțin stresante, dar implică adesea acumularea unei cantități mari de cunoștințe într-un timp foarte scurt. Însă privește partea bună: cu cât e mai grea sesiunea, cu atât e mai frumoasă vacanța de după. Medicina poate fi solicitantă…

3. …însă îți rămâne timp și pentru tine

Nu intra în panică! Deși vei avea un program încărcat, îți rămâne destul timp să te bucuri de studenție, văzută de mulți ca fiind cea mai frumoasă perioadă a vieții lor. Dacă ești isteț, poți să îți organizezi programul eficient, astfel încât să ai timp și pentru alte activități precum sportul, muzica, sau o gamă largă de programe de voluntariat din cadrul organizațiilor studențești (spre exemplu, nu e ok să pierzi o după amiază întreagă pe YouTube când știi că seara ai meci de baschet).

Facultatea de medicină înseamnă mai mult decât să înveți pentru o diplomă; înseamnă să cunoști alți oameni, odată cu asta să te cunoști pe tine și să te dezvolți permanent, pentru a putea ajunge într-o bună zi un medic extraordinar.

4. A fi medicinist nu înseamnă doar să înveți

Activitățile extracuriculare nu sunt doar pentru distracție. Chiar dacă principala motivație este să te simți bine sau să îți iei gândul de la învățat, ele au un rol major în dezvoltarea ta personală. Cum am menționat mai sus, cultivarea abilităților aflate în afara sferei academice sunt esențiale pentru a ajunge un doctor de succes.

Spre exemplu, fiind membru al unei trupe de muzică sau de teatru vei învăța cum e să fii în fața unui public, astfel că atunci când va trebui să prezinți o lucrare pe scenă îți vei putea prezenta ideile cursiv și încrezător.

Iarăși, să fii parte a unei echipe sportive te va învăța să interacționezi cu alți oameni, printre care și unii cu personalități sau opinii diferite de ale tale. Te vei obișnui cu responsabilitatea și cu munca în condiții de stres.

Atât sporturile, cât și organizațiile studențești îți oferă oportunitatea să organizezi evenimente sau să preiei rolul de lider, experiențe necesare mai târziu, fie că e vorba de coordonarea echipei de medici de pe secție, fie că vrei să îți manageriezi cu succes propriul cabinet.

În această carieră e important să fii o persoană multi-lateral dezvoltată, capabilă să interacționeze eficient cu cei din jur. Ori, asta nu vei obține stând seară de seară cu cartea în față și învățând: trebuie să existe un echilibru între a studia și a avea o viață personală.

5. Anatomia înseamnă mai mult decât simple imagini

Anatomia poate fi o adevărată corvoadă, mai ales în centrele universitare unde în primul an se învață pe cadavru – rămășițele cuiva care și-a donat corpul pentru pregătirea ta medicală. De multe ori asta înseamnă că trebuie să pui mâna pe pensă și bisturiu, o sarcină mai degrabă neplăcută. Există, într-adevăr, și oameni entuziasmați de ideea de a diseca un cadavru, dar dacă nu le împărtășești entuziasmul e ok, nu trebuie să intri în panică! Majoritatea departamentelor de anatomie dispun de preparate gata prelucrate, sau chiar mulaje din diverse materiale, astfel încât să poți învăța structurile anatomice fără bătaie de cap și „cu mâinile curate”.

6. Cei mai buni prieteni o să îi întâlnești la medicină

Profită de timpul petrecut cu colegii de la universitate, profită de viața la medicină. Nu e obligatoriu ca prietenii tăi să fie tot la medicină – unii oameni devin foarte apropiați de colegii din organizație sau din echipele sportive, însă medicii tind să rezoneze foarte bine unii cu alții.

E adevărat, asta duce uneori la conversațiile acelea plictisitoare „ca între medici” despre ce s-a prezentat la curs în ziua respectivă, sau despre cazurile intrigante văzute în clinică în ultima săptămâna. Însă și acesta poate fi un mod bun de a repeta materia sau de a prinde informații noi – nimeni nu poate fi atent 100% într-un curs de 2 ore! Firește, asta dacă discuția nu se transforma într-un soi de „bârfă” despre profesori și despre care sunt cursurile la care e cel mai greu să nu adormi.

7. Ești la curent cu toate noutățile din lumea medicală

Dacă ești cu adevărat pasionat de „științele vii”, viața la medicină îți oferă oportunitatea unică de a accede spre maximul cunoașterii din domeniul medical, adică mult peste ce ar putea găsi cineva scris în cărți. Asta pentru că la tine în facultate cu siguranță există profesori implicați activ în cercetare, care sunt la curent cu cele mai noi studii și progrese medicale din aria lor de expertiză. De la ei poți afla informații importante cu multe înainte ca acestea să ajungă în manuale – fie că e vorba de cele mai inedite procese de diviziune celulară asociate cu apariția tumorilor, sau de recent descoperitele canale ionice de la nivelul cordului, poți fi mereu la zi cu descoperirile din domeniul medicinei.

8. Medicina e o investiție pe termen lung

Ca student la medicina, stetoscopul e o unealtă cu care te vei obișnui foarte curând.

Viața la medicină e mai degrabă un maraton decât un sprint. E o facultate de 6 ani, unde puținele vacanțe devin chiar mai scurte, și în care este necesar să studiezi tot anul (nu ai luxul celor 3 luni de pauză pe an). Firește, motivul pentru care medicina se întinde pe atât de mulți ani este volumul imens de cunoștiinte: trebuie însușite atât principiile științifice fundamentale, cât și manevrele clinice, esențiale în practica medicală.

Chiar dacă asta pare o muncă de sisif, te asigur că viața la medicină va trece extraordinar de ușor. Majoritatea studenților sunt atât de ocupați încat nu au timp să observe cum zboară semestrele pe lângă ei. Ceea ce înseamnă că deși poate fi plăcut să vezi cât de repede faci progrese în medicină, e și foarte ușor să rămâi în urmă cu materia și să nu poți recupera decât la prima vacanță. Din fericire, și vacanțele vor părea că vin atât de repede încât poți scăpa teafăr și dacă se întâmplă ca la un moment dat să nu fii la zi cu materia.

Asta dacă le folosești eficient pentru a recupera, înainte ca haosul semestrului următor să pună stăpânire pe tine. Apropo de vacanțe, există cadre universitare de părere că…

9. La medicină nu ai vacanțe, ci doar concedii

Ceea ce înseamnă că zilele libere pe care le ai de Crăciun și de Paște reprezintă doar momente de răgaz, și nicidecum pauze de la medicină. Desigur, nu e obligatoriu să fie așa. Dacă te-ai ținut de treabă tot semestrul și ești la zi cu materia, nu ai niciun motiv să nu-ți iei o bine-meritată vacanță.

Însă dacă ești genul căruia îi place să se implice în cât mai multe activități în timpul semestrul, vacanțele sunt momentul în care să „restitui” timpul de studiu cu care ai rămas dator în restul anului. Cel mai important este să găsești un echilibru. Nu vrei nici să începi semestrul epuizat, dar nici să nu ai idee ce se întâmplă în jurul tău când ajungi la facultate.

10. Buna organizare este totul

E o diferență colosală între a fi elev și a fi student, iar una din cele mai mari provocări este să jonglezi cu lucrul și celelalte activități. Acum nu te mai poți baza pe părinți că o să îți facă programul, ci trebuie să te ocupi tu singur de asta. Dacă mai iei în calcul și că în cea mai mare parte a timpului o să fii obosit fie de la învățat, fie de la petreceri, ai deja rețeta perfectă pentru dezastru. Cursurile o să se suprapună peste repetiții, antrenamentele o să cadă în același timp cu lucrările practice, iar acțiunile de voluntariat o să se nimerească fix în ziua în care voiai să îți vizitezi familia. Cel mai important este să găsești un sistem de planificare, fie el agenda, calendarul, sau telefonul mobil. Asta ca să nu fii tu acela care întârzie mereu, sau dă din colț în colț, încercând să își dea seama unde ar trebui să fie la ora x.

11. Dacă promovezi toate examenele vei ajunge medic

Pare mai mult decât evident, dar gândește-te o secundă la asta: tot ce trebuie să faci ca să ajungi medic este să treci toate examenele. Pentru că a promova un examen certifică faptul că ești suficient de pregătit pe acea ramură medicală încât să poți merge mai departe spre a deveni un doctor. Ce înseamnă asta pentru tine? În primul rând, acum știi de ce sunt atât de grele examenele, în special cel de rezidențiat. În al doilea rând, chiar dacă există inconveniente, gândește-te că există un avantaj major, și anume că dacă te străduiești suficient în timpul facultății, vei avea profesia și ocupația de medic.

Pentru studenții altor facultăți, diploma de absolvire poate să nu însemne nimic. Spre exemplu, nimic nu îi garantează cuiva care a terminat ingineria ca își va găsi de lucru în calitate de inginer. În contrast, pentru tine diploma de medic, alături de un punctaj bun la rezidențiat, înseamnă automat un loc în sistemul medical, cel puțin pentru anii de pregătire ca rezident. Așa că, dacă vreodată ți se va părea grea viața în sesiune, gândește-te că examenele nu sunt altceva decât trepte pe care trebuie să le urci pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

12. Majoritatea colegilor sunt persoane foarte inteligente

Mediciniștii reprezintă o categorie restrânsă de oameni care tind să fie nu doar deosebit de capabili, ci și foarte muncitori. De aceea poate fi demoralizant să te compari cu alți colegi, mai ales că de obicei ne uităm fix la cei mai buni. Dar nu uita că cei cu care te compari reprezintă vârfurile unui grup select, așa că nu o lua în tragic când vezi că e cineva mai bun ca tine. Tot timpul o să fie. Ca să ajungi sus este suficient să fii cea mai bună versiune a ta și să te dezvolți pe cât mai multe planuri.

În încheiere, nu uita că a fi medicinist alături de cei mai buni studenți din toată țara este un privilegiu. Nu îți face probleme, majoritatea studenților la medicină urmează îndeaproape motto-ul „Work hard, play hard!”. Pentru că medicina nu este doar un mijloc, ci și un scop în sine. Profită de ea din plin!

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...