5 Sfaturi pentru studenții la medicină

5 Sfaturi pentru studenții la medicină

Începutul anului universitar se aproprie, iar o mulțime de studenți din domeniul medical sunt pe cale să intre într-un amfiteatru pentru prima dată. La polul opus, sunt mulți alți elevi care se pregătesc să dea admiterea la medicină și abia la anul vor intra într-o universitate, însă acest articol este pentru toți cei care iubesc medicina și vor sa exceleze.

 

Găsirea unui echilibru adecvat între cursuri, învățat și experiența cu pacientul este dificilă și diferită pentru toată lumea. Unii învață cel mai bine în bibliotecă, alții în amfiteatru, alții în laborator și alții „lipindu-se” de un medic dispus să le explice. Oricare dintre acestea se potrivește pentru tine, există câteva sfaturi pe care le pot transmite, pe baza propriilor mele experiențe din cei 6 ani de facultate, a experienței din rezidențiat, și a discuției cu clinicieni și profesori de rang înalt.

Participă la cursuri

Da, e greu să te trezești la 7, iar pentru foarte mulți studenți cursurile sunt plictisitoare. De cele mai multe ori, profesorul nu acordă foarte mare atenție tehnicii didactice, concentrându-se doar pe conținut. De aceea, mulți studenți își pierd interesul după 20-30 minute. Eu am o strategie: uită-te în programă la începutul anului universitar și vezi ce cursuri te atrag. Mergi la cursurile respective și fii atent(ă) 100%, astfel vei pleca cu un bagaj de cunoștințe ce te va ajuta mai târziu, atât la examen, cât și în cariera medicală.

Vezi cel puțin un pacient în fiecare zi

Toată lumea îți va spune asta și totuși, nimeni nu o face. Cu toate acestea, dacă vrei să pleci doar cu un sfat din acest articol, te-aș ruga să îl iei pe acesta. Da, este valabil abia din anul 3 de facultate în România, dar nimic nu te oprește să mergi la spital în timpul liber (mai ales dacă ești pasionat de chirurgie, urgențe, etc). În primii doi ani de facultate este bine să petreci mai mult timp în laborator sau cu ochii pe cadavru, să înțelegi anatomia, biochimia și fiziologia cât mai bine.

Nu există nici un substitut pentru experiență și cu cât mai multe anamneze faci (vei vedea ce înseamnă asta) și cu cât mai mulți pacienți examinezi, cu atât veți obține mai multe pe termen lung. Dacă vezi un pacient, ia-i istoricul, examinează-l și apoi citește notițele, află ce s-a întâmplat de la internare, ce diagnostic i-a fost pus și ce tratament a început. Apoi, vei avea pe ce să te concentrezi și vei putea asocia boala cu o față și o experiență.

Întotdeauna vezi pacientul înainte de a citi notițele

Acesta este un sfat pentru medici rezidenți, precum și pentru studenți la medicină. Mulți pacienți vor fi diagnosticați, dar aceste diagnostice sunt incorecte sau preliminare sau intermediare. Chiar dacă sunt corecte, a învăța să recunoști un murmur sau să recunoști o pneumonie sunt elemente mai importante decât diagnosticul, în etapa asta. Vei auzi ceea ce aștepți să auzi și să vezi. Poți să te întorci cu medicul curant pentru a-ți prezenta constatările, afirmând cu încredere că pacientul prezintă frecătură pleurală, doar pentru a descoperi că pneumonia a fost tratată și frecătura a dispărut. Întotdeauna bazează-te pe propriile tale simțuri. Nu vei primi întotdeauna răspunsul potrivit și vei rata anumite elemente, dar recunoscând că nu poți, persoana care te învață îți va corecta tehnica și îți va arăta metode prin care să faci semnele bolii mai evidente. Reține că inclusiv cardiologii de vârstă solicită ecocardiograme pentru a confirma leziunile de valvă.

Învață mai mult din experiență

Urmând un medic rezident, luând istoricul bolii și examinând pacienții spre care ești îndreptat, sau rugând medici primari sau specialiști să te învețe tehnici de examinare și o rutină corectă sunt cele mai bune metode de a învăța medicină. Clinicienii pe care îi poți urma au ani de experiență și încearcă să țină pasul cu ultimele noutăți din domeniu. Mulți vor fi încântați să paseze cunoștințe studenților entuziaști. În plus, fiecare pacient spune o poveste unică, nu poți pune emoții pe hârtie și nu poți simți un ficat mărit dintr-o carte.

Nu te baza în întregime pe învățarea experiențială

Experiența este cel mai valoros mod de învățare, dar numai atunci când este susținută de cititul pe subiect. Poate că medicul care te învață preferă un anumit mod de a efectua o procedură, dar asta nu înseamnă că nu există alte metode. Poate că pacientul pe care îl vezi a primit un medicament mai puțin frecvent: este aceasta deoarece are alergii sau nu a reușit tratamentul de primă linie? Biblioteca universității tale ar trebui să aibă cărți pe toate subiectele, împrumutând una pe materia pe care o înveți te va ajuta să progresezi. În plus, există multe resurse online care te pot ajuta, dar încearcă să rămâi la surse fiabile și bazate pe dovezi, mai degrabă decât să cauți pe Google subiectul. Verifică, de asemenea, dacă manualul pe care îl citești are conținut web asociat.

Sperăm că aceste sfaturi să te ajute să profiți din plin de timpul petrecut la medicină. Ar trebui să fie o experiență distractivă și una dintre cele mai bune perioade din viața ta, dar nu uita că la sfârșitul acesteia vei deveni medic. Acesta este un gând înfricoșător, fă ce poți acum pentru a te asigura că îți vei maximiza potențialul.

Mult succes!