Cum să înveți ca să intri la buget – în 4+1 pași simpli

Articolul ăsta a fost publicat inițial ca mail, dar reacțiile au fost atât de pozitive încât m-am gândit să îl public și pentru cei care nu sunt abonați.

Motto: Un obiectiv fără un plan rămâne doar un vis!

Introducere + ce obții din articolul-ul ăsta

Pe scurt:

– Afli cum să îți creezi un plan de învățare care chiar funcționează
– Descoperi cum să te motivezi
– Înveți cum să negociezi cu creierul 

Te așteaptă un an… de vis și – să fim serioși – nimeni nu știe cu ce se mănâncă clasa a XII-a înainte să treacă prin ea…

De aceea, m-am gândit să îți scriu un ghid simplu de învățare, astfel încât la anul să ai motiv să citești și celălalt ghid al meu: “10 Sfaturi pentru primul an de medicină”.

Precizare: e posibil să mai ai 2 ani până la admitere – cu atât mai bine! Vei știi la ce să te aștepți (și vei aprecia și mai mult libertatea clasei a XI-a)!

De ce ai nevoie de un plan de învățare (și de ce trebuie să începi acum)

Prin urmare, cu cât începi mai devreme, cu atât bucățile vor fi mai mici și mai ușor de digerat.

Și totuși, cum știi cât de mari trebuie să fie bucățile? Cum știi care e ora mesei? Poate uneori ai chef de înghețată, nu de friptură de elefant. Cum te motivezi să îți mănânci porția?

⚠️ Disclaimer: niciun elefant nu a fost rănit în timpul scrierii acestui articol. De fapt, după cum ți-ai dat seama, elefantul (în cazul nostru, un ditamai mastodontul) este clasa a XII-al!

Ai bacul, admiterea… aa, și trebuie să treci și clasa. Tocmai de aceea, ai nevoie de un plan de învățare bine pus la punct.

Trebuie să te apuci fix de azi?

Răspunsul o să te surprindă: Nu! 
Teoretic, poți să iei admiterea cu 3 luni de învățat – dar trebuie să fii un geniu și să înveți 20 de ore pe zi.

În plus, ai risca să pici admiterea și să stai un an acasă? Și unde mai pui că cei mai mulți dintre colegii tăi au început deja pregătirea, așa că…

Să începem!

Pasul I

Cum să înveți ca să intri la buget - în 4+1 pași simpli blog grile admitere

Am creat, special pentru tine, modelul de plan de mai sus: click aici pentru a-l descărca!

Printează-l în cât mai multe exemplare – așteaptă-te ca programul tău să se schimbe de la o săptămână la alta.

Te sfătuiesc să îl completezi duminică seara pentru săptămâna care urmează, dar de data asta începe chiar de azi!

Trece-ți numele complet, ca să te identifici cu fiecare cuvânt pe care îl scrii apoi pe foaie. Notează datele săptămânii, ca să nu încurci foile între ele (de vreme ce se vor strânge foarte multe).

Pasul II

Ca mereu în viață, trebuie să știi exact ce vrei. Care e visul tău? Care sunt obiectivele tale principale pentru următorul an?

Să treci cu bine clasa a XII-a? Să iei bacul? Să intri la buget? Scrie-le la Visul meu, ca să le ai mereu în vedere! 

Pasul III

Perfect. Acum că știi ce vrei, trebuie să afli și pașii ca să ajungi acolo. Cu alte cuvinte, ai nevoie de obiective pe termen scurt – Obiectivele săptămânii. Însă obiectivele tale trebuie să fie SMART. Hai să luăm un exemplu care nu e tocmai SMART și să vedem cum l-am putea îndrepta:

Vreau să învăț pentru admitere.

– Specific – Ce anume vrei să înveți? Unde? Cu cine? Cum? – “Vreau să învăț capitolul Celula și țesuturile la birou, singur, folosindu-mă de tehnicile de învățare de pe www.blog.grile-admitere.ro“.

– Măsurabil – Cât de bine vrei să înveți? – “Cât să iau peste 90% din punctaj la grile”.

– Abordabil – Poți face asta? – Sigur, e doar un capitol! 

– Relevant – Cu ce te ajută? – Îmi doresc să devin medic, iar admiterea depinde de cât de bine învăț fiecare capitol în parte.

– Temporizat – Când?/În cât timp vrei să înveți? – Într-o săptămână, timp de 60 minute în fiecare seară, începând cu ora 18.

Partea frumoasă la obiectivele SMART e că le poți face oricât de mici, asta încât să le poți înfuleca dintr-o singură înghițitură. De exemplu, poți să-ți setezi un obiectiv SMART pentru o singură dimineață de învățat:

“Vreau ca marți de la 10, când termin de luat micul dejun, până la 1 după-masa (cu pauze de 5 minute la fiecare 25) să rezolv grilele de la Aparatul Locomotor până când nu mai greșesc niciuna. Asta mă va ajuta să îmi fixez materia și să văd ce trebuie să mai repet. Da, am timp destul.”.

Pasul IV

Începe să completezi tabelul. Ți se poate părea destul de gol în această perioadă, dar în timpul școlii o să te chinui să “îndoi liniile”, ca să mai înghesui câte ceva acolo.

Super important: Chiar dacă nu e destul loc în tabel să scrii totul, când completezi fiecare căsuța să ții cont de regula SMART de la Pasul III!

Trece în plan totul: ore de somn, ore de curs, meditații, eventuale antrenamente și petreceri, și mai ales sesiunile de învățat.

De ce e absolut necesar să treci data și ora când înveți? Ca să îți dezvolți disciplina. Altfel, dacă nu ești presat de ceva, vei fi tentat să amâni învățatul pe ultimul moment – crede-mă, am fost acolo!

Pasul V – Bonus

După ce ți-ai făcut planul de învățare, ca să scoți maximul de la el, trebuie să știi câteva strategii esențiale:

1. Pune accentul pe eficiență!

E de preferat să termini de învățat lecția într-o oră jumate și să ieși în oraș în timpul rămas, decât să citești 4 ore cu televizorul pornit, stând pe Fb sau Insta, și fără să rămâi cu nimic.

2. Dezvoltă-ți auto-disciplina

Da, știu, nu e cel mai simplu lucru, pentru că există o parte a creierului (creierul emoțional) care aleargă după fluturi. Trebuie să negociezi cu el: “Nu, nu deschid Netflix-ul până nu termin de învățat!” – și să te ții de cuvânt.

Dacă e foarte încăpățânat, fă pariu cu un prieten că înveți zilnic cât ai în plan, altfel îi dai în fiecare zi 10 lei – asta cu siguranță o să te motiveze!

3. Aproximează corect timpul

Mai ales la început poate fi dificil să estimezi cât îți ia să înveți o lecție sau un capitol, sau să rezolvi 100 de grile. Cel mai probabil, îl vei subestima; alte dăți vei termina mai repede decât credeai.

Important e să îți actualizezi constant estimările, astfel încât să te apropii cât mai mult de timpul real.

În loc de încheiere

Contrar a ceea ce se spune, cel mai greu lucru nu este să începi, ci să fii constant. Însă îți promit că dacă reușești asta, admiterea va fi floare la ureche!

E mult mai eficient, spre exemplu, să începi să rezolvi de acum două teste de grile pe zi, decât să rezolvi 8 pe zi în ultimele 3 luni dinaintea admiterii.

Așadar, dacă vrei să te asiguri că ești printre cei care intră la buget, pregătește-te din timp!

PS: Dacă mai ai prieteni care dau admiterea în 2022, trimite-le și lor acest articol. Iar dacă ai ceva să mă întrebi, dă-mi un reply la teo@marsilian.ro – o să răspund cât pot de repede!

O săptămână plină!

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...