Dacă examenele din sesiunea de sfârșit de an școlar bat la ușă, atunci este timpul să te trezești la realitate și să depui cât mai mult efort pentru a avea parte de rezultate excepționale.
Pentru a te asigura că ai parte de cele mai bune rezultate, ar trebui să abordezi examenele puțin mai diferit, mai ales dacă ești la facultatea de medicină.
Așadar, când te pregătești pentru examen, ține cont de următoarele 5 sfaturi.
Cum să supraviețuiești în sesiune
Dezvoltarea unei mentalități pozitive te poate menține motivat în lupta împotriva stresului din sesiune.
Există câteva modalități prin care îți poți încuraja creierul să se adapteze situației astfel încât să ai parte de rezultate extraordinare.
Planifică-ți strategiile cu succes
Toate examenele din sesiune se desfășoară în câteva săptămâni, maxim o lună.
Din momentul în care acestea au început, este foarte dificil să mai structurezi materia pe care o înveți. Așadar, este crucial să ai un program de studiu planificat cu mult înainte, cu un ochi pe timpul pe care trebuie să-l aloci fiecărui examen.
Revizuiește-ți activ notițele de studiu
Nu studia pur și simplu ultimele cursuri de la facultate.
Examenele din sesiune includ grile ce au legătură cu toate cursurile predate, iar acele grile îți vor testa abilitatea ta de a pune cap la cap informațiile ce ți-au fost predate.
Este foarte important să ai control asupra subiectului în cauză înainte să avansezi în informații complexe. Crearea unor cartonașe cu definiții și cuvinte cheie te va ajuta să înveți mult mai bine informația de bază.
Scapă de dezordine
Dacă ai atât de învățat subiecte anterioare cât și subiecte noi, vei începe să te întrebi de unde faci rost de timp pentru toate.
Cheia este să scapi de dezordinea din cadrul informațiilor pe care le înveți. Da, ai citit corect, scapă de ea. Asta nu înseamnă că trebuie să scoți din paragrafe în mod aleatoriu.
În schimb, ar trebui să găsești o modalitate prin care să reduci volumul a ceea ce studiezi fără să afectezi imaginea de ansamblu.
O modalitate ar fi folosirea hărților mentale. Acestea sunt foarte bune pentru folosirea cuvintelor cheie și conectarea acestora într-un mod cât mai logic, astfel încât creierul să poată face conexiuni puternice între ele.
Consolidează-ți memoria
Odată ce ai creat o structură și un format pentru subiectele examenului tău, poți începe dezvoltarea strategiei pentru tine.
De exemplu, dacă te pregătești pentru examenul de admitere vei avea nevoie de un alt fel de studiu decât dacă te pregătești pentru bacalaureat.
A-ți folosi memoria activă a creierului te va ajuta să îți consolidezi memoria. De asemenea, construirea încrederii în propriile forțe te va motiva să studiezi pentru o perioadă îndelungată de timp și va reduce stresul din perioada examenelor.
Citește totul cu atenție
În ziua examenului, există atât de multă presiune pe tine încât s-ar putea să citești greșit informația și asta să-ți afecteze performanța.
În primul rând, în ziua examenului nu ar trebui să mai citești nimic. În al doilea rând, alege să te pregătești cu mult înainte de examen, astfel încât să nu existe presiune pe umerii tăi.
Cu toate acestea, s-ar putea să vrei să revizuiești materia cu câteva zile înainte. Acordă atenție maximă cuvintelor cheie din notițele tale – creează-ți o structură care să te ghideze către aflarea rapidă a răspunsurilor la întrebările și problemele tale.