Personal, cred ca cel mai bun exemplu de devorator de cărți este Bill Gates.
Deși are o familie, conduce una dintre cele mai cunoscute companii din lume și e implicat în numeroase proiecte de caritate, cumva, găsește timp să citească 50 de cărți pe an (cam una pe săptămână).
E adevărat că, spre deosebire de noi „muritorii de rând”, el s-a născut cu niște abilități mentale care îi permit să citească rapid și să asimileze ușor.
Și totuși, motivul pentru care îl admir pe acest om nu este numărul de cărți pe care le citește, ci mai degrabă disciplina de care dă dovadă.
La fel ca mulți alți oameni de succes, Bill Gates a înțeles încă din copilărie că cea mai bună investiție pe care o poți face este în propria educație.
Iar cel mai simplu mod în care te poți educa este citind.
1. Cititul îmbogățește conexiunile din creier
Cât ai fost în școala generală, probabil că ai auzit de nenumărate ori ”Pune mâna și citește” dar sunt aproape sigur că nimeni nu s-a deranjat să îți explice de ce e important cititul.
Maxim ai primit o explicație de genul „Îți dezvoltă vocabularul” sau „E posibil să îți pice romanul X la examenul de capacitate.”
Așa că hai să începem prin a înțelege ce se întâmplă în creierul tău când transformi cititul într-un obicei.
Dacă aruncăm un ochi peste ultimele studii, aflăm că cititul îmbogățește semnificativ conexiunile din creier.
Mai multe conexiuni înseamnă o comunicare mai bună între regiunile creierului și implicit rezultate mai bune în activitățile care presupun să îți pui mintea la lucru.
Cu alte cuvinte, memorezi mai ușor, întelegi mai repede, și explici mai bine.
Și dacă vrei un exemplu „în carne și oase”, uită-te la Elon Musk, un titan al inovației care în adolescență citea în jur de 10 ore pe zi.
Pe scrut, cititul chiar te face mai deștept.
2. Cititul dezvoltă vocabularul și limbajul
„Citește că tre să îți dezvolți vocabularul”, îți va spune orice prof sau profă de limba română.
Dar oare cât de important este să ai un vocabular elevat și ”pretențios”?
Depinde de meseria pe care o ai, oamenii cu care îți petreci timpul, și ideile pe care le dezbați.
De exemplu, dacă ești tâmplar, probabil că nu vei avea nevoie de un vocabular super elevat.
De fapt, nici ca medic nu ai nevoie de un vocabular elevat, ci de unul specializat pe care oricum îl dezvolți în șase ani de facultate și încă câțiva de rezi. În plus, dacă discuți cu un pacient, un vocabular simplu îți permite să te faci înțeles ușor de către oricine.
Dar mai mult decât să îți dezvolte vocabularul, cititul îți dezvoltă limbajul. Și acesta este un beneficiu pe care îl obții indiferent de muncă, cerc social, sau subiecte preferate.
Dacă mintea ta ar fi o casă, limbajul ar fi cimentul care ține toată structura la un loc. Astfel, cititul îți dezvoltă limbajul, care mai departe te ajută să structurezi mai bine ideile, opiniile, și planurile pe care le ai in cap.
Pe scurt, o minte citită este o minte ordonată și coerentă.
3. Cititul stimulează imaginația și, implicit, creativitatea
Conform algoritmului Google, în epoca modernă s-au publicat aproape 130 de milioane de cărți de toate felurile.
130 de milioane de idei, povești, perspective, și abordări diferite care îți arată că imaginația este o resursă aproape inepuizabilă.
Doar că pentru a veni cu idei creative și originale, ai nevoie de material din care să le construiești. Iar acest material îl obții din… citit, evident.
Cu cât citești mai mult și mai diversificat, cu atât mintea ta va fi mai capabilă să producă conținut original.
Așa îți dezvolți creativitatea; interacționând și jucându-te cu cât mai multe idei și povești din domenii diferite.
Fiecare carte pe care o parcurgi (ficțiune sau non-ficțiune) adaugă informație proaspătă în vastul rezervor al imaginației tale.
Stephen King, autorul american cunoscut în toată lumea pentru cărțile sale horror, citește în medie 80 de cărți pe an. Și asta în ciuda faptului că, spre deosebire de Bill Gates, el se declară un slow reader.
De fapt, Stephen King a descris într-un mod foarte elegant legătura dintre citit și creativitate atunci când a spus:
„Dacă nu ai timp să citești, nu ai timp (și nici mijloace) să scrii. E atât de simplu.”
Cred cu tărie că această filozofie se aplică în majoritatea activităților (profesionale sau de orice alt fel) pe care le desfășori.
Nu îți faci timp pentru citit? Atunci asumă-ți faptul că rezultatele și nivelul tău de originalitate vor fi, în cel mai bun caz, mediocre.
4. Cititul te scapă de stres
Și uite că am ajuns și la beneficiile emoționale ale cititului.
Pentru un student la medicină, probabil că stresul este la ordinea zilei. Apare atât de des încât nici nu îți mai dai seama că te confrunți cu el.
Însă doar pentru că te-ai obișnuit cu el, nu înseamnă că nu te afectează. De fapt, când vine vorba de stress și burnout, cadrele medicale se numără printre grupurile cele mai vulnerabile.
Din fericire, ai nenumărate strategii de gestionare a stresului la care poți apela, iar printre ele se află și cititul.
Un studiu care a investigat efectele cititului asupra stresului a scos la iveală faptul că această practică este un antidot pentru stres la fel de eficient precum yoga sau umorul.
Iar partea cea mai bună este că efectele să observă imediat. Mai exact, o jumătate de oră de lectură este de ajuns să îți reducă semnificativ nivelul de stres.
Pe scurt
Dacă îți dorești:
- să îți îmbogățești conexiunile din creier
- să îți dezvolți limbajul și vocabularul
- să ai cât mai multe idei și abordări originale
- să te bucuri de liniște și calm după o zi stresantă.
Citește!!!
Cât mai mult și cât mai diversificat.
Iar dacă ești curios cum poți citi în așa fel încât să rămâi cu cât mai multe informații, îți las acest video scurt în care îți explică Bill Gates cum să parcurgi eficient o carte.