Pssst, am creat și un video inspirat din acest articol. Îl poți vedea aici!
Ai avut vreodată de învățat atât de multă materie încât să simți că te pierzi în ea?
Că oricât de mult ai răsfoi cărțile și caietele, la finalul zilei ești la fel de confuz și rătăcit cum erai la început?
Poate ai încercat să faci rezumate, dar ies mereu prea lungi, și parcă simți că nu te ajută să vezi esențialul.
Dacă ești genul care se bazează mult pe memoria vizuală, am vești bune! Astăzi vreau să îți prezint o unealtă care te va ajuta să îți structurezi materialul în cea mai elegantă și ușor de memorat formă posibilă.
Ce este mind mapping-ul?
Mind mapping-ul e o tehnică vizuală prin care poți contura concepte, idei și structuri complexe, într-o formă simplă, logică și fluentă.
Construirea unui mind map te ajută să analizezi, sintetizezi și automat să reții materia pe care o parcurgi.
Poți folosi mind mapping-ul pentru a:
- Planifica
- Rezolva probleme
- Memora structuri complexe
- Prezenta informația într-o formă vizuală
- Construi o imagine de ansamblu
- Structura informații ambigue
Mind mapping-ul îți solicită o serie întreagă de procese mentale, de la memorie vizuală și imaginație, până la limbaj și gândire analitică. Astfel, învățatul se transformă dintr-un proces ce implică multă repetiție monotonă, într-o activitate ce presupune fluență și descoperire – un adevărat puzzle.
Pentru a construi un mind map trebuie să urmezi cei trei pași:
- Notează în mijlocul paginii conceptul/ideea generală
- Dezvoltă subcategorii în jurul conceptului/ideii generale
- Repetă același proces cu fiecare subcategorie
La final vei avea o hartă vizuală care te ajută să vezi mult mai bine imaginea de ansamblu, dar și cum se leagă conceptele între ele.
Cu alte cuvinte, esența unui mind map este simplitatea.
Cum arată un mind map
Să luăm un exemplu simplu – creierul uman. Ok, poate nu e chiar atât de simplu…
Creierul este un organ compus din structuri, alcătuite la rândul lor din alte structuri, și tot așa. Ca viitor student la medicină, probabil că ești nevoit să analizezi în profunzime fiecare organ al corpului uman.
Și cu cât te duci mai mult în profunzime, cu atât este mai dificil să reții elementele fiecărei structuri pe care o studiezi.
Uite un exemplu de mind map care ți-ar putea simplifica enorm procesul de învățare.
După cum vezi, un mind map îți evidențiază fix esențialul, oferindu-ți o imagine de ansamblu asupra ideilor, conceptelor sau structurilor pe care le studiezi.
Am încercat să-ți ofer un exemplu elocvent, dar nu uita că sunt psiholog – nu am studiat medicina. În funcție de nevoile tale poți crește nivelul de detalii – rezoluția – și poți adapta mind map-ul la orice ai tu de învățat.
Memoria funcționează pe bază de categorii și subcategorii, ceea ce înseamnă că un mind map este modul perfect prin care poți ierarhiza materia pe care ai parcurs-o, și de a vizualiza relațiile între elemente.
În plus, îl poți folosi oricând dorești să revizitezi un volum mai mare de materie într-un timp scurt, ca de exemplu în seara de dinainte de examen.
Poți și online…
Trăim în era digitală, ceea ce înseamnă că avem acces nu doar la informații, ci și la platforme online care să ne ușureze munca.
Dacă scrisul de mână nu e punctul tău forte, platforme precum Lucidchart, Canva sau MindMup îți oferă posibilitatea să construiești mind map-uri detaliate de pe telefon, laptop sau tabletă.
…sau poți folosi o planșă de carton
Când am nevoie de un mind map, eu prefer să îl desenez „de mână”, pe o planșă de carton.
Nu este cel mai estetic, însă actul de a scrie, desena, șterge, și modifica este unul profund personal. În felul ăsta, reușesc să îmi internalizez mai bine informația, pentru că sunt eu cel care schițează fiecare linie, nu un procesor grafic.
Și totuși, ambele variante pot fi la fel de eficiente. Felul în care alegi să construiești un mind map ține de preferințele tale personale și de cât de familiarizat ești cu tehnologia.
Oricum, fie că preferi varianta digitală sau varianta creion-hârtie, mind map-ul rămâne una din uneltele esențiale din arsenalul unui „visual learner”. Data viitoare când ai de învățat o lecție vastă la bio, oferă-i o șansă!