Cu să scapi de stresul dinainte de examen: 11 tehnici valoroase

Cum să scapi de stresul dinainte de examen: 11 tehnici valoroase

Fiecare student al cărui obiectiv este să aibă note mari va experimenta stresul.

Este o parte pe care nu o poți evita, în viața de student, și uneori poate fi un obstacol greu de depășit. Însă trebuie să știi că stresul apare pentru un motiv, astfel că nu-l poți lăsa să te demotiveze.

Pentru a combate stresul dinainte de examenul de admitere, înainte de toate trebuie să înțelegi motivele din spatele acestei anxietăți. Abia apoi poți alege metodele care se pliază cel mai bine pe nevoile tale.

Studiile arată că explicațiile pentru care apare stresul ar fi următoarele:

  • Motivație scăzută;

  • Lipsa de pregătire;

  • Așteptări prea mari de la ceilalți;

  • Competiție crescută.

Diferența între un student care dă voie stresului să-i schimbe starea de spirit și unul care reușește să depășească stresul este foarte mare și se reflectă în notele finale.

Studenții admirabili se opresc, fac o pauză, și reflectă asupra situației ce implică stres – astfel sunt capabili să o depășească.

În continuare vei găsi tehnici valoroase prin care să scapi de stresul dinainte de examen.

 

#1 Ascultă muzică clasică

Dacă asculți muzică îți creezi un mediu pozitiv și productiv care să îți îmbunătățească starea de spirit și să te ajute să studiezi eficient.

Muzica clasică este recomandată pentru creșterea puterii de memorare a creierului, însă la fel de bine poate funcționa și muzica ambientală. Poți găsi playlisturi cu astfel de melodii pe Spotify sau Soundcloud.

#2 Plimbă-te pentru scurt timp

Foarte mulți studenți au impresia că trebuie să-și petreacă tot timpul din sesiune învățând pentru examene. Cu toate acestea, studiile au arătat că exerciții precum plimbatul îți pot îmbunătăți puterea de memorare a creierului.

Imaginea de mai jos arată rezultatele studiului condus de Dr. Chuck Hillman de la Universitatea din Illinois. Demonstrează într-un mod clar efectul pe care exercițiile le au asupra creierului nostru.

Imaginează-ți cât de bine îți poate îmbunătăți performanța la examen.

#3 Planifică-ţi o rutină pentru studiat

Rutina pentru studiat nu-i ceva nou, însă este șocant faptul că foarte mulți studenți nu-și crează o astfel de rutină.

Cu puțin efort la început de an, îți poți crea o rutină de studiu pentru întreg anul școlar, lucru care îți va aduce rezultate excepționale.

#4 Joacă-te cu cățeluși

Ce legătură au cățelușii cu examenele?

Ei bine, foarte multe universități au implementat o „cameră cu cățeluși” unde studenții pot să intre și să scape de stres și anxietate.

Animalele de companie s-au dovedit a fi foarte ajutătoare atunci când trebuie să te concentrezi pe studiu, însă nu recomandăm să te duci în bibliotecă cu hamsterul după tine.

#5 Încearcă să dormi îndeajuns de mult

Pentru unii studenți, somnul este un subiect foarte delicat, mai ales dacă îți dorești să experimentezi studenția la maxim.

Beneficiile unei nopți dormite sunt extraordinare și nu ar trebui subestimate. Cel mai important beneficiu are legătură cu conexiunile cognitive, în timpul somnului, privind informația pe care o înveți pe timp de zi.

#6 Folosește aplicații pentru smartphone

Există foarte multe aplicații concepute cu scopul de a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Fie că vrei să fii mai organizat, să înveți o limbă străină, sau să îți îmbunătățești abilitățile vizuale, există o aplicație pentru fiecare din aceste lucruri.

Atunci când dorești să scapi de stres, ai nevoie de o aplicație pentru meditat. Recomandarea noastră este Insight Timer App.

#7 Mănâncă ciocolată neagră

Consumul de ciocolată neagră cu peste 70% cacao ajută organismul să se relaxeze.

Mai exact, consumul de ciocolată emană endorfine, care contribuie la lupta împotriva stresului.

#8 Exteriorizează-te

Câteodată, este indicat să vorbești cu o persoană apropiată. Uneori, este indicat să zbieri din adâncul plămânilor.

Conștientizează care este emoția care nu-ți dă pace și vorbește despre ea cu un prieten. Adesea, conversațiile prin intermediul cărora te exteriorizezi te pot calma.

#9 Scapă de distrageri

Nici nu cred că-ți dai seama de câte ori verifici zilnic platformele sociale precum Facebook, Instagram sau orice altceva folosești.

Dacă faci un calcul și analizezi care este timpul petrecut pe aceste platforme sociale, vei realiza că, de fapt, pierzi foarte mult timp.

Instalează extensia pentru Google Chrome numită Web Timer și începe să-ți contorizezi timpul. Vei deveni conștient de felul în care îți folosești secundele.

#10 Atitudine pozitivă

Combate stresul și gândurile negative din spatele acestuia cu gânduri pozitive precum „mă voi descurca cu siguranță”.

Chiar dacă la început gândurile pozitive vor părea forțate, nu renunța. În timp vei putea observa beneficiile.

#11 Mănâncă sănătos

Chiar dacă mai devreme am amintit ciocolata neagră, nu poți mânca doar ciocolată neagră.

Alimentația ta trebuie să conțină nutrienți, iar mâncarea pe care o consumi trebuie să îți ajute sănătatea mentală și emoțională. Dacă îi dai corpului nutrienții de care are nevoie, îi va fi mai ușor să combată stresul.

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...