🍿 Must-watch dacă dai la UMF în 2025 - ADMITEREA: De la BAC la Buget

Manageriază energia, nu timpul

Mihai aici.

Ca în fiecare vineri, aici sunt ideile săptămânii — mai puțin despre medicină și mai mult despre viață, alegeri, decizii, mentalitate și lecții care ne fac mai buni.

Știu că anul abia a început și nu vrei să te gândești la admitere. Îți propun o pauză de 5 minute prin e-mailul acesta.

Let’s go.


1. Manageriază energia, nu timpul

Fă cea mai importantă sau dificilă sarcină din programul tău la prima oră a dimineții. 

Ideea de a începe ziua cu cel mai dificil task nu e nouă, e o noțiune de bază în orice manual de productivitate. Însă are sens din punct de vedere al nivelului de energie — practic cu cât amâni mai mult, cu atât cazi într-un mix toxic de procrastinare combinat cu lipsă de energie.

Manageriind energia ajungi să gestionezi timpul, pentru că ceea ce ar dura o oră atunci când ești odihnit poate să dureze trei ore atunci când ești obosit.

Ascultă-ți corpul.

În definitiv, secretul nu e să cauți perfecțiunea, ci să maximizezi zilele în care te ocupi de sarcinile consumatoare de energie în primele ore ale dimineții.


2. Cea mai importantă lecție pentru un copil

Am o soră care este cu 15 ani mai tânără decât mine. La momentul scrierii acestui articol are aproape 14 ani și este primul copil alături de care am fost constant lângă în viața mea de adolescent și apoi adult. Având în vedere că ea s-a născut când tata avea 48 ani, am simțit o responsabilitate de a-i fi alături ca prieten, asumându-mi un rol activ în educația ei. Știu foarte bine ce înseamnă conflictul între generații și discrepanța de vârstă.

Vreau să îți las o idee scurtă despre ceea ce eu consider că reprezintă cea mai importantă lecție pe care i-o poți transmite unui copil.

Este vorba de autonomie. Învață-l să fie autonom. Să se descurce singur.

E cel mai frumos cadou pe care i-l poți face.

Copiii modelează comportamentele adulților, iar cea mai puternică metodă prin care să înveți un copil să fie autonom este să fii tu autonom — prin a-ți asuma responsabilitatea pentru tot ceea ce faci — dacă ai un rol în educația lui.

Lucrează la tine. Evoluează. Citește. Învață.

În definitiv, nu poți ajuta pe nimeni până nu te ajuți pe tine. Și nu poți învăța pe nimeni până nu te înveți pe tine.

Nu știu dacă ai acum contact cu un copil, însă e o lecție puternică pentru fiecare dintre noi. Pentru că generația actuală se va uita la noi după modele.

Și am face bine să fim pregătiți.


3. Nu te „ancora” în ceea ce e familiar și confortabil

Dacă ai crescut în România, cel mai probabil ai avut diferențe de opinie sau mentalitate cu părinții sau bunicii tăi. Fiecare generație crede că mentalitatea ei este cea corectă și caută să o impună.

Uite de ce.

Obiceiurile pe care le formăm în timp sunt atât de puternice încât e greu să rupem un lanț deja format. Obiceiurile, simbolurile, deprinderile și tabieturile generațiilor noastre sunt elementele cu care ne identificăm cel mai puternic.

Identitatea este despre cine suntem, iar când ne uităm în exterior după indicii tindem să devenim rigizi în fața vitezei cu care lumea se schimbă.

Dacă un singur lucru e cert — faptul că societatea avansează mai repede ca niciodată — secretul e să nu ne ancorăm identitatea în elemente care pot dispărea sau care se pot izola. Pentru că vom urma aceeași soartă.

Fiecare generație tindă să devină rigidă la un moment dat.

Va căuta cu ardoare obiceiurile, simbolurile, deprinderile și tabieturile care au ajutat la definirea identității.

Îndemnul meu de final e să îți vezi identitatea ca fiind fluidă.

Definirea identității nu are finalitate niciodată.

Las-o să evolueze. Las-o să învețe lucruri noi. Las-o să experimenteze.

Nu o ancora în nimic exterior. Nu o bloca în timp.

Ține-ți identitatea deschisă pentru că mereu vei avea ceva nou de învățat.

Viața e aici pentru a fi trăită, iar deschiderea către nou nu îți va antrena doar mușchiul empatiei, dar va oferi un exemplu incredibil generațiilor anterioare — care vor vedea în tine un model de urmat, nu un model de evitat.


Mihai,
Grile-Admitere.ro

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...