Salutare,
Diana aici.
În discuția de săptămâna trecută ofeream o variantă la care poți apela pentru a da un randament cât mai bun, în orice ai face. Mai ales la învățat, de aceea ești și aici, cu noi.
În mare, ceea ce vreau să scot la lumină este importanța obiceiurilor pe care ni le formăm și care pot face diferența între eșec și succes.
1. De ce să aleg obiceiul?
În primul și în primul rând, pentru a salva timp.
Obiceiurile pe care ți le formezi nu sunt altceva decât scurtături psihice desprinse din experiență. Când apelezi la obicei, nu faci decât să rememorezi pașii care duc la soluționarea unei probleme. Este super puterea ta de a-ți accesa memoria și de a acționa rapid când e nevoie.
În al doilea rând, contrar ideilor mai comune, obiceiurile nu îți restrâng libertatea, ci ți-o redau.
Oamenii care nu au prea multe obiceiuri/rutine/agende bine stabilite sunt oamenii cei mai privați de libertate. Creând obiceiuri pentru sarcinile de bază vei avea spațiul mental necesar pentru creativitate și pentru recreere.
Pentru că fără un program de somn sănătos vei fi mai mereu lipsit de energie, fără obiceiuri financiare sănătoase vei fi mereu într-o cursă de supraviețuire iar fără un program bun pentru studiu vei fi mai mereu sub standarde.
Adoptarea unei rutine mai ales pentru sarcinile esențiale creează spațiu în mintea ta pentru noi provocări.
2. Pentru obiceiuri sănătoase, mediul e esențial!
De cele mai multe ori, anumite comportamente au tendința să se repete în anumite condiții de mediu. Și mie, și ție, ne place să simțim că deținem controlul. Multe dintre acțiunile noastre însă, nu ne sunt influențate de un impuls sau de o decizie oportună luată conștient. De multe ori, acțiunile noastre sunt luate ținând cont de opțiunile cele mai vizibile. De ce avem în jurul nostru, în mediu.
Și când facem anumite alegeri alimentare, nu le facem pentru calitățile lor deosebite, ci pentru că sunt plasate în locuri accesibile (ia să arunci o geană să vezi cum sunt plasate la nivelul ochilor produsele cele mai populare).
Dacă prin preajmă ai întotdeauna la îndemână dulciuri, cum să nu iei câte o gură când treci pe lângă ele și le vezi așa apetisante. Indiciile vizuale sunt catalizatori importanți ai comportamentului uman.
Ceea ce vedem în jurul nostru poate deschide astfel calea către obiceiuri bune sau mai puțin bune. Nu trebuie să fii neapărat victima mediului. Poți deveni arhitectul mediului în care trăiești.
3. Cum?
După cum spuneam mai sus, mediul ne poate submina eforturile. Fie avem tentațiile mult prea la îndemână/vedere, fie lucrurile care ne-ar impulsiona spre un obicei mai bun, nu ies în evidență.
Spre exemplu, mai greu citești câteva pagini înainte de culcare când cartea ta e lăsată prin sufragerie, iar telecomanda e fix pe noptieră, lângă tine. Sau mai ușor uiți să mănânci fructe zilnic dacă le depozitezi în frigider, undeva prin spate.
Așa că primul pas în crearea unei ordini la care ai tot aspirat și nu ai putut-o crea, este să reproiectezi mediul:
- dacă vrei să bei mai multă apă, pune câteva sticle în locurile prin care treci cel mai des prin casă;
- dacă vrei să citești mai mult, când faci patul, pune-ți cartea pe pernă pentru a da nas în nas cu ea când te pui în pat;
- dacă vrei să faci mai mult sport, pune-ți echipamentul (lăsat la vedere) pe tine imediat ce ai ajuns acasă pentru a nu deveni prea confortabil.
Acestea sunt doar câteva exemple care pot funcționa sau nu. Ideea de bază este că trebuie să creezi indicii evidente în mediul în care trăiești. Indicii bune pentru comportamente bune. Un comportament pozitiv devine mai ușor și natural când indiciile care îl declanșează sunt vizibile, sub nasul tău.
Mediul este extrem de important. Și de cele mai multe ori, trăim în medii construite de alții. Rareori avem spațiul și oportunitatea de a crea noi mediul în care trăim. Dar, în mod clar, putem deveni mici arhitecți ai spațiului în care trăim și în care muncim, și pe care putem să îl creăm în modalitatea care ne scoate în lumină cele mai bune obiceiuri.
Creștem împreună,
Diana