🏆 Cont Premium @ Cel mai mic preț din an | Hello 2025
anxietate incertitudine emotional criza coronavirus

Ghid de supraviețuire (emoțională) pentru vremuri incerte

Astăzi nu o să îți vorbesc doar din postura de psiholog, ci și din perspectiva unui om care trece prin aceeași situație ca și tine.

Dacă aș descrie atmosfera actuală în câteva cuvinte, acestea ar fi: anxietate, incertitudine, nesiguranță și neîncredere.

Fără să te obosesc cu detalii pe care le ști deja, vreau să îți prezint câteva idei care cred că pot face situația actuală mai ușor de tolerat.

Ce pot controla vs. ce nu pot controla

Atunci când dezastrul lovește, anxietatea este mecanismul care te pune în mișcare.

Datorită anxietății ajungi să te întrebi dacă să îți faci sau nu provizii, dacă ar trebui să te întorci acasă o perioadă sau dacă ar fi mai bine să nu te vezi cu prietenii în următoarele săptămâni.

Doar că uneori, anxietatea se poate transforma în panică și îngrijorări total neproductive. În plus, ești bombardat constant cu informații despre efectele pandemiei și ajungi să vezi situația ca pe o catastrofă în fața căreia ești complet neputincios.

Cred că în astfel de momente, este esențial să faci efortul de a evalua cât mai realist situația în care te afli.

Cu alte cuvinte, în loc să privești situația ca pe o catastrofă uriașă, caută să o împarți în lucruri pe care le poți controla și lucruri pe care nu le poți controla.

De exemplu:

Nu poți controla criza economică, dar poți controla cheltuielile pe care le faci în această perioadă.

Nu poți controla data examenului de admitere, dar poți controla planul tău de pregătire pentru examen.

Nu poți controla felul în care gestionează statul criza actuală, dar poți controla cât de mult te expui la contexte în care ai putea contracta virusul.

Tip: Alege câteva surse de încredere din care să te informezi și ignoră restul materialelor.

Adaptabilitatea este răspunsul (Fie că îți place sau nu)

Se spune că în momente de criză, nu cei puternici supraviețuiesc, ci cei adaptabili. Puterea este relativă și evenimentele curente ne-au arătat că cele mai puternice națiuni pot fi zguduite de un organism atât de mic încât nu îl poți vedea cu ochiul liber.

În schimb, adaptabilitatea te ajută să navighezi orice situație nouă. De fapt, cred că Theodore Roosevelt a surprins cel mai bine esența adaptabilității când a spus: „Fă ceea ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești.”

Doar că adaptarea înseamnă schimbare și schimbarea înseamnă discomfort.

Nimănui nu îi place să fie forțat să renunțe la unele rutine plăcute cum ar fi mersul la sală sau ieșitul la bere. Nimeni nu este mulțumit că s-au anulat atâtea evenimente.

Însă indiferent de cât de nemulțumit sau revoltat ești, lucrurile rămân în continuare incerte, așa că adaptarea e singura ta opțiune. Fără adaptare, vei fi exact ca o cărămidă aruncată în lac, adică te vei scufunda fără să poți face ceva în legătură cu asta.

Ce înseamnă concret adaptabilitate?

Înseamnă să găsești alternative la activitățile pe care nu le poți face.

Nu mai poți ajunge la sală?

Poți să îți faci un program de exerciții acasă. De fapt, nici nu e nevoie să îți bați prea mult capul, pentru că există deja video-uri pe net. Trebuie doar să cauți.

Nu mai poți ieși în oraș?

Poți să faci o conferință video cu persoanele cu care vrei să te vezi. Astfel, puteți mânca, bea și petrece timp împreună, în ciuda distanței fizice care vă desparte.

Vrei să rămâi în continuare în panică și nemulțumiri sau alegi să te adaptezi?

Tu decizi!   

Tip: Iată o listă de activități pe care probabil le-am amânat de multe ori și sunt perfecte pentru acasă:

 • citește o carte în loc să vezi o comedie simplă pe Netflix;
 • privește un documentar în loc să revezi același episod din Râzi ca Prostu’;
 • încearcă rețete noi în loc de clasicele paste sau cartofi prăjiți;
 • fă-ți ordine în cameră sau chiar în toată casa în loc să pierzi timpul pe telefon;
 • ascultă muzică nouă și dansează;
 • scrie-ți gândurile într-un jurnal și reflectă la tine.

Timp pentru auto-reflecție

anxietate incertitudine emotional criza coronavirus

Cred că orice moment de criză aduce noi oportunități și creează un context potrivit în care să descoperi ceva nou despre tine.

De fapt, confruntarea cu o situație critică te poate motiva să crești (mental și emoțional) mai mult decât o face voința proprie. Este un moment în care îți testezi limitele și îți exersezi toleranța la frustrări și stres.

Așa că te încurajez să te uiți mai atent la tine în următoarea perioadă.

 • Cum este dispoziția ta de-a lungul zilei?
 • Care sunt lucrurile care te îngrijorează, frustrează sau stresează?
 • Ce poți face în legătură cu asta?
 • Care sunt persoanele care ar putea să te sprijine (emoțional sau chiar material)?
 • Ce ai putea face tu pentru a-ți sprijinii familia, prietenii, colegii sau vecinii?

Mai devreme sau mai târziu, situația se va ameliora. Poate că societatea va trece prin schimbări majore sau poate nu. Însă cu cât te înțelegi mai bine pe tine, cu atât vei ști ce ai nevoie pentru a te adapta cu succes.    

Continuă să depui efort pentru obiectivele tale

anxietate incertitudine emotional criza coronavirus

Atunci când lucrezi sau studiezi de acasă, riscul de a procrastina este mare. Mereu se găsește câte o farfurie care ”trebuie” spălată, iar Netflix-ul e la un click distanță.

Totodată, incertitudinea poate deveni ușor o scuză ”bună” să pui pe pauză planul de învățare sau alte obiective la care lucrezi. Și uite așa transformi perioada de izolare într-un maraton de seriale și filme.

Doar că atunci când panica va trece, vei rămâne cu o grămadă de materie neînvățată.

Așa că lasă scuzele și ține-te de treaba pe care ai fi făcut-o și în circumstanțe normale. Asta o să te ajute să rămâi în grafic cu pregătirea pentru admitere și să nu aluneci complet în haos.

În final, ce pot să zic… trăim vremuri interesante și felul în care vor evolua lucrurile depinde de noi ca și comunitate, nu indivizi izolați și separați complet unii de ceilalți.

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...