🏆 Cont Premium @ Cel mai mic preț din an | Hello 2025

Cine ești tu?

Salutare,

Diana aici.

Citeam la un moment dat că suntem suma oamenilor cu care ne petrecem cel mai des timpul. Suma cărților citite, a artei cu care ne delectăm, a poveștilor pe care ni le spunem.
Cred că suntem toate de mai sus + experiențele pe care le trăim și a concluziilor pe care le tragem. A mediului și a bagajului genetic.
Suma a multor, multor lucruri.


1. Biologia și mediul nostru

La întrebarea cine suntem, cu un răspuns rapid și puternic vine biologia noastră. Cu genele ei, cu predispozițiile ei, cu tot corpul pe care, câteodată, nu îl tratam chiar așa cum ar merita.

Mai vine cu un răspuns și mediul. Mediul în care am trăit/trăim și la care am fost expuși în scurta/lunga noastră viață. Reacțiile, viziunea asupra lumii, diferitele noastre particularități vin și de aici.

Și mai este un răspuns. Dar nu la fel de rapid și de puternic ca cele de mai sus.

Răspunsul nostru. Alegerea noastră.

Pentru ca durează puțin până când înțelegem diferența dintre ei si eu, și mai durează puțin până începem să înțelegem mai bine și ce înseamnă totuși acel “eu”. Și cât de multa libertate ascunde acel cuvânt mic.


2. Unde începi tu?

Bun, gata cu formulările criptice.

Noi oamenii suntem produsul (și mulți ar zice prizonierii) a multor, multor lucruri. A biologiei noastre și a moștenirii noastre genetice. Și a mediului în care ne naștem și trăim (iar mai târziu – în care alegem să trăim). Suntem profund atinși de tot ce ne înconjoară.

Dar nu complet. Pentru că în momentul în care am realizat că suntem de fapt un “eu” și nu un “noi”, am descoperit cât de mult ne putem desprinde de ce ne înconjoară și de moșteniri. Și conștientizăm cât de mult avem de ales în a formula un răspuns la întrebarea “cine sunt eu?”.

Scriam într-un alt mail despre viața care ne întreabă despre sensul ei, și răspunsurile pe care noi avem libertatea, dar și responsabilitatea de a i le da. Tot așa, tot nouă ne revine această responsabilitate și libertate scary de a răspunde la “cine sunt eu”.

Iar răspunsul îl dăm prin alegerile noastre. Prin mediul pe care ni-l creăm – în special prin oamenii cu care ne înconjurăm. Prin artă pe care o ingeram constant – cărți, muzică, pictură, orice. Prin cuvintele pe care alegem să le înregistrăm la noi în căpșor și pe care apoi ni le spunem constant. Prin poveștile pe care le extragem din tot ce ni se întâmplă. Prin multe, multe lucruri, după cum vezi.

Avem o gama foarte largă prin care putem da un răspuns. Prin care ne conturăm.


3. Cine sunt eu

La întrebarea cine sunt eu, o persoană importantă mă ajută să conturez un răspuns de mulți ani. În fiecare zi. Pentru mine, oamenii alături de care împart orele, zilele, anii reprezintă o pondere imensă în ceea ce înseamnă “eu”. Gândurile, cuvintele, tonul vocii, expresiile și micro-expresiile, gesturile, valorile, atitudinile – pe toate acestea și mult mai multe le înregistrez constant și le las să mă modeleze.

Oamenii de lângă mine sunt sursa mea de inspirație. Iar omul care e cel mai mult lângă mine, zi de zi, este de departe cea mai mare sursă din care îmi extrag creativitatea prin care mă creez. Prin care răspund la întrebarea “cine sunt eu”. E curios cum, prin ceilalți, prin implicarea lor nemijlocită, uneori chiar imposibil de sesizat, fiecare dintre noi reușește să se clădească și reclădească neîncetat. Când scriu toate acestea nu pot să nu mă gândesc la admirația pe care i-o port, la energia pe care mi-o insuflă și curajul pe care mi-l inculcă doar prin prezența sa. Prin magia sa aparte.

Scriu rândurile acestea fix de ziua acestei persoane speciale. O zi în care m-am oprit puțin să înregistrez impactul masiv pe care oamenii cu care ne înconjurăm îl joacă în identitatea noastră.

De departe, cea mai mare și cea mai frumoasă parte a evoluției mele s-a cristalizat cu ajutorul și alături de jumătatea mea mai bună. Importanta sentimentului de admirație față de celălalt, nemaipunând la cale sentimentul de iubirea autentică, este poate combustibilul ce mă poartă de fiecare dată, în fiecare zi, către cea mai bună dintre variantele mele.

Recunoscătoare pentru toate cele de mai sus mă grăbesc să te întreb: Ce și cine influențează cine și ce ești tu în prezent?


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...