Teoria conspirației

Salutare,

Alex aici!

Sărbătorile de iarnă bat la ușă. Perioada care urmează este rezervată familiei și prietenilor. Respectând restricțiile impuse de autorități, te poți folosi de sfârșitul acestui an pentru a-ți încărca bateriile și pentru a te bucura de odihnă de calitate. Vei începe noul an cu un tonus bun!

Întrucât pandemia continuă să ne dea bătăi de cap, m-am gândit să-ți împărtășesc câteva gânduri despre un subiect de actualitate. Îți propun o scurtă oprire în dreptul unuia dintre cele mai răspândite și neplăcute raționamente.
Ideea de astăzi vine în sprijinul adevărului — în sprijinul informației adevărate. Te va ajuta să înțelegi și să te ții la distanță de “capcanele” conspirației.


1. Teoria conspirației

Anul acesta am fost expuși la o serie infinită de scenarii caraghioase.

 • “crearea” noului coronavirus în laborator
 • “dorința” celor mai puternici oameni ai planetei de a extermina persoanele vârstnice
 • bolile produse de tehnologia 5G
 • proiectul “microcipării” tuturor oamenilor
 • nocivitatea vaccinurilor ori a purtării măștii 

Din păcate, lista poate să continue la infinit.

Pe întreaga planetă, există mulți, mulți oameni care cred în scenarii de acest tip. Mai cred și că guvernele, dar și diverse organizații și companii ascund constant adevărul de cetățeni. Acești oameni sunt convinși de existența unui complot la scară națională sau mondială. 

Chiar dacă nu au dovezi în sprijinul teoriei pe care o promovează, nu renunță cu una, cu două. În mod bizar, dacă există dovezi și fapte care le infirmă punctul de vedere, consideră automat că există un plan secret prin care faptele sunt ascunse. 

Pe scurt, creează teorii ale conspirației.

Teoriile conspirației sunt puternic teoretizate, pentru că cei care le adoptă și le promovează mai departe le fac să fie îngrozitor de complexe și aparent ușor de acceptat. 

Motivul pentru care teoriile conspirației prind la public și se răspândesc rapid este ușor de definit. 

 • Oamenii care au dificultăți în a înțelege o lume complicată, mereu în schimbare, și nu au răbdare pentru explicații mai puțin senzaționale, cad cel mai adesea în plasa conspirațiilor. 
 • Aceiași oameni preferă să creadă în povești ireale decât să accepte că situația în care se află e rezultatul unor probleme care le depășesc capacitatea de înțelegere sau e chiar din vina lor.

2. De ce prind atât de bine teoriile conspirației?

Teoriile conspirației sunt reacții la schimbările sociale, culturale și economice care se petrec în societate. 

Uneori, sunt consecințe ale unei experiențe comune negative sau ale unei situații de criză (pandemia actuală). Sunt atractive pentru că par să ofere explicații solide, care le permit oamenilor să-și păstreze opiniile în fața nesiguranței și a problemelor din viața de zi cu zi.

Cei care le creează și le răspândesc aplică o rețetă simplă: aleg o presupunere și construiesc în jurul acesteia un întreg sistem de explicații, care, din fericire, nu rezistă unei analize serioase. 

Chiar și așa, mulți oameni continuă să creadă în ele. Nu se pot abține să atribuie un sens lucrurilor de care se tem, dar pe care nu le înțeleg. Dintr-o dată, capătă forța de a respinge faptele reale (demonstrate) și obțin la schimb un fals sentiment de control asupra mersului lucrurilor.

“Teoreticienii” conspirațiilor le vând iluzii oamenilor nesiguri. Caută legături inexistente între diferite fapte și evenimente și lasă impresia că lămuresc absolut totul. Sunt prea ocupați să urmărească rolul Illuminati, al Noii Ordini Mondiale ori presupusa influență evreiască în afacerile mondiale, încât, știi cum se spune, nu reușesc să vadă copacii din cauza pădurii.

În cele din urmă, teoriile conspirației produc efecte neplăcute în relațiile dintre oameni, dar și în raporturile cu instituțiile din societate. Adepții teoriilor conspirației își întăresc prejudecățile, ceea ce îi face să acționeze. Își schimbă atitudinile și comportamentele și ajung să comită inclusiv acte violente, să conteste orice autoritate și să nege cunoașterea științifică. 

Inclusiv pe cea pe care o dețin medicii!


3. Stă în puterea ta să faci puțină lumină

Pentru cei care le adoptă, teoriile conspirației funcționează ca hărți cognitive. Cu ajutorul lor, oamenii înțeleg realitatea înconjurătoare. 

Înclinația către aceste teorii predomină în special în rândul membrilor grupurilor cu un statut social și economic scăzut, a celor care provin din medii vulnerabile sau defavorizate.

Susținerea teoriilor conspirației este legată de înstrăinarea unora dintre oameni de sistemul politic, de sentimente de neliniște și de dezordinile din societatea noastră.

Pentru a te feri de conspirații trebuie să analizezi obiectiv teoria din spatele acesteia și să identifici contradicțiile și găurile de logică din ansamblu. 

Ulterior, poți să o respingi și să nu alimentezi trendul.

Însă dacă vrei să îi ajuți și pe ceilalți să o facă sau dacă îți dorești să-i “salvezi” pe cei care cred în ele, ai nevoie de un cocktail de instrumente.

Întrucât multe teorii ale conspirației iau naștere din sentimente de incertitudine și de teamă, o discuție agresivă nu va face decât să le cimenteze bănuielile celor care cred în conspirații. 

 • Trebuie să îi sprijini să depășească blocajele mentale care îi fac prizonierii unui univers malefic. Trebuie să încerci să o faci fără ostilitate, ci plin de empatie și de înțelegere.
 • Este indicat să înțelegi ce se află la originea credințelor lor, precum și punctul de vedere pe care îl susțin. 
 • Cu răbdare și respect, le poți argumenta unde anume greșesc pe firul teoriei. 
 • În timp, poți trăi satisfacția de a fi determinat măcar o persoană să renunțe la conspirațiile care îi afectează judecata și viața.

Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...