🏆 Cont Premium @ Cel mai mic preț din an | Hello 2025

Se putea și mai rău de atât!

Salutare,

Alex aici!

Au trecut două săptămâni de când ți-am scris ultima dată. Între timp, Crăciunul a trecut. În grupuri mai mari sau mai mici, am reușit să ne vedem cu rudele și prietenii. După party-ul de aseară, iată-ne pășind în noul an. 

O facem cu speranța că lucrurile se vor limpezi curând și că vom reveni cât mai rapid la modul nostru de viață.

Un lucru e sigur. Pandemia ne-a schimbat multe obiceiuri, dar ne-am adaptat surprinzător de bine noilor realități. Cu respectarea restricțiilor impuse de autorități, viața noastră a continuat să meargă mai departe. În fond, e normal să fie așa.
Așa cum știi, #mailuldevineri este mai puțin despre medicină și mai mult despre viață, alegeri, lecții și idei. 

…și pentru că este prima întâlnire din acest an, te invit să aruncăm o privire (scurtă) peste provocările pe care ni le-a adus 2020. Au fost multe momente dificile, dar, mai ales în ultima perioadă, au apărut și semne de optimism.


1. Trăim vremuri interesante (2020)

Lăsăm în spate un an dificil. Stilul nostru de viață a fost bulversat ca niciodată până acum. Incendiile de vegetație din Australia, zvonurile despre un „al Treilea Război Mondial”, valul de proteste și pandemia care a cuprins întreaga planetă fac din 2020 un an greu de uitat

„Trăim (și noi) vremuri interesante”, spune o veche zicală chinezească. Nu am ales această dinamică, dar totuși am fost aruncați într-un scenariu ostil. Nu ni-l doream, dar am învățat să-l controlăm și să-i rezistăm. 

„Dar să te ferească Dumnezeu să trăiești vremuri interesante”, continuă aceeași zicală.

De bine, de rău, am fost nevoiți să intrăm în defensivă. Am învățat să ținem garda sus și să luptăm împotriva unui inamic viclean. Ne-am informat, ne-am protejat pe noi și pe cei dragi nouă și, în așteptarea unei îmbunătățiri a situației, ne-am păstrat încrederea.

Practic, nu există domeniu sau sferă de activitate care să nu fi fost afectată de pandemie. Sporturile din întreaga lume au fost suspendate și, atunci când au fost reluate, s-au desfășurat fără spectatori. Școlile, liceele și universitățile s-au închis. Același lucru s-a întâmplat și cu instituțiile organizatoare de spectacole.

Carantina și, apoi, stările repetate de alertă ne-au indus teama (reală) că virusul este tot mai aproape și că este tot mai periculos. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar alții au intrat în șomaj tehnic. 

Neajunsurile s-au ținut lanț, iar speranța noastră a fost pusă la grea încercare.


2. Putea să fie și mai rău de atât?

Chiar dacă pandemia cu care ne confruntăm reprezintă o noutate absolută în viața noastră, epidemiile de tot felul au o istorie lungă. Molimele din Antichitate și cele din Evul Mediu au făcut multe victime, imposibil de cuantificat. În trecut, oamenii credeau că bolile erau trimise de divinitate și le acceptau cu resemnare.

În ultimele două sute de ani, holera, tifosul, variola și gripa au afectat umanitatea și au scos-o temporar de pe circuitul firesc al vieții. Numai „gripa spaniolă” a afectat 1 din 3 locuitori ai planetei și a secerat peste 50 de milioane de vieți. 

În limita posibilităților, savanții și-au făcut treaba. Încă de la mijlocul anilor 1800, Robert Koch și Louis Pasteur demonstraseră influența microbilor. Chiar și așa, la începutul secolului trecut virusurile erau încă un mister.

  • Medicii care au înfruntat „gripa spaniolă” nu aveau o pregătire unitară.
  • Microscoapele optice pe care le foloseau erau utile pentru bacterii, dar nu și pentru virusuri, care sunt de aproximativ 20 de ori mai mici ca primele.
  • În plus, nu existau teste pentru depistarea virusului…

În condiții mult mai grele decât cele pe care le trăim noi, oamenii au învins gripa!


3. Luminița de la capătul tunelului e aici

E imposibil să ne imaginăm o lume fără amenințări din partea agenților infecțioși. La fel ca oamenii, virusurile au o istorie proprie. Pandemiile de tot felul sunt boli ale mulțimii. Tocmai de aceea, eliminarea lor este un obiectiv imposibil de realizat.

Ceea ce putem face, însă, e să fim pregătiți pentru viitoarele pandemii. Să fim conștienți că apariția unei noi epidemii agresive e doar o chestiune de timp. Să învățăm să controlăm răspândirea virusurilor și să determinăm o schimbare în bine. Să nu uităm că ceea ce începe violent se va termina, mai devreme sau mai târziu.

Acum, ne bucurăm de multe mijloace și arme împotriva virusurilor. Faptul că în urmă cu doar câteva zile a început campania de vaccinare în România este extraordinar. Luminița de la capătul tunelului e aici! În curând, putem ajunge la acea „imunizare de turmă” atât de importantă.

Ne pregătim să împingem pandemia în cărțile de istorie și în zonele de cercetare medicală. Virusul nu este încă înfrânt, dar avem motive de optimism. Suntem în punctul de a începe depășirea acestei încercări grele.

E timpul să privim cu încredere spre 2021. 

Nu peste mult timp, ne vom relua obiceiurile de dinainte de pandemie!

Va fi bine!

La mulți ani (mai buni)!


Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...