🍿 Must-watch dacă dai la UMF în 2025 - ADMITEREA: De la BAC la Buget

Părerologii

Salutare, 

Sunt Alex!

De mai bine de un an, pandemia de COVID-19 face ravagii la nivelul întregii planete. Peste 125 de milioane de persoane au fost infectate până în prezent.

A produs peste 22 de mii de decese doar în România! Aproape 3 milioane la nivel mondial. 

Dincolo de răspândirea brutală a virusului, unii nu cred nici acum în existența sa. În România sau aiurea, există încă persoane care neagă existența virusului. Recent, au apărut și cei care resping vaccinurile împotriva COVID-19. 

Parcă e un joc de-a șoarecele și pisica. Diferența e că aici nu e nimic amuzant. Dimpotrivă, consecințele negative ne privesc pe fiecare dintre noi.

Și totuși, dacă ar fi să o luăm de la capăt… Am alege un alt drum? Dacă am putea să înlăturăm cele mai multe dintre reacțiile iraționale și deciziile mai puțin fericite… ce am alege să facem?

Am fi mai atenți la sfaturile experților?

Am alege să ne informăm din surse oficiale, de încredere, și să nu răspândim panica?


1. Părerologii

Găsești „părerologi” pe toate drumurile. Știi și tu, oamenii aceia care au păreri fixe despre orice. De la specialiști în chestiuni politice la experți în boli infecțioase.

Toți cunoaștem asemenea persoane: vecini, colegi și, uneori, chiar membri ai familiei. Sunt de toate vârstele și, de cele mai multe ori, sunt înarmați doar cu un laptop sau cu un smartphone. 

Îi unește un singur lucru: încrederea că dau pe dinafară de cunoștințe exacte. Consideră că sunt mai informați ca experții și sunt bucuroși să te lumineze cu privire la orice. 

Cu atâția falși experți printre noi, nu e prea greu de înțeles de ce experții veritabili și-au pierdut din autoritate.
Spațiul public e acaparat oameni slab informați care nu recunosc valoarea educației și a experienței. O parte din această realitate e doar zgomot de fond, pe care internetul și social media îl amplifică. Speculații, observații greșite și idei negândite până la capăt se răspândesc în fiecare secundă în universul digital.

Situația nu e chiar atât de neagră. Nu suntem neapărat mai puțin inteligenți ca în trecut. Imaginează-ți că, în urmă cu 30-40 de ani, oamenii nu dispuneau de mijloace de comunicare în masă. Cei mai mulți dintre oameni își răspândeau propriile teorii în sufragerie. 

Problema e că azi îi poți auzi pe toți! 

Și e tot mai greu să discerni în torentul de informații dacă nu ai o busolă în buzunar.


2. Experții

Și totuși, unde sunt experții?

Sunt printre noi. Îi poți identifica dacă ești atent la educația, talentul, experiența și validarea lor de către alți experți. Prin multă muncă, au ajuns să stăpânească un domeniu. Se deosebesc de cei care și-au făcut o idee superficială despre un subiect. Cunoștințele lor sunt durabile și, în multe dintre cazuri, pentru totdeauna. 

Cunoașterea specializată, aprofundată, e necesară în fiecare job. Dacă în joc intră și vocația, cu atât mai bine. E cât se poate de clar. Lucrurile merg în direcția cea bună doar dacă există diviziunea socială a muncii. De medicină se ocupă medicii, de cercetare, oamenii de știință, și de cultivarea roșiilor gustoase, legumicultorii. 

Ei sunt experții!

Specialiștii domeniului în care s-au format. Sunt cei care au anumite abilități sau stăpânesc anumite strategii și practici. Cei care se folosesc de aceste cunoștințe în viața profesională și care contribuie la dezvoltarea societății. Sunt aceia dintre noi care știu mai multe despre un anumit subiect al cunoașterii umane și la care apelăm când avem nevoie de o direcție, un sfat sau de soluții într-un anumit domeniu. 

Legendele urbane, vestita înțelepciune populară și atitudinile iraționale sunt reacții obișnuite față de lumea tot mai complexă și mai dinamică în care trăim. Chiar și așa, nu ne putem ghida după ele. 

Și experții greșesc uneori. Dar asta nu înseamnă că greșesc de fiecare dată sau că o fac mai des decât oamenii obișnuiți.

Avansul de care ne bucurăm astăzi este nu doar greu de imaginat, este pur și simplu imposibil fără implicarea experților.


3. Criza cunoașterii

Mulți oameni continuă să respingă sfaturile cu privire la prevenirea sau la combaterea COVID-19 (unii refuză inclusiv terapia cu oxigen). Motivul pentru care aleg să înoate împotriva curentului ține mai puțin de dovezile științifice sau de informațiile pe care le deținem în prezent.

Există multe persoane care nu dau doi bani pe sfaturile și pe recomandările experților, chiar dacă acestea se referă la propria sănătate. Sunt preocupate de sănătate, dar văd conspirații și pericole la tot pasul. Văd interese și grupuri meschine al căror unic scop este înșelarea, dacă nu chiar îmbolnăvirea populației.

Conform unui studiu IPSOS, realizat în 2020, românii sunt înclinați spre auto-medicație și spre găsirea unui leac, indiferent de boală. La fel ca mulți alți cetățeni ai planetei, românii sunt atașați de tehnologie și sunt pe bună dreptate îngrijorați de schimbările climatice.

Dar nu lucrurile prin care ne asemănăm cu alții mă interesează. Ci preferința unora dintre noi pentru leacuri băbești, ignorarea recomandărilor medicilor și a tuturor celor care activează în domeniul mai larg al sănătății publice.
Deși nu toată lumea are cunoștințe medicale, unii cred că sunt suficient de educați și că au pregătirea necesară să conteste cunoașterea și cercetările medicale oficiale. Ignoranța, în loc să ne rușineze, e la modă. A ajuns chiar un semn de independență.

Problema nu e atât indiferența față de cunoașterea tradițională, cât mai ales apariția unei agresivități față de aceasta și de cei care o promovează (experții). Când studiile și cercetările sunt înlocuite cu opiniile fiecăruia, în ideea că o părere e doar o părere, e la fel de bună ca oricare alta, lucrurile nu merg în direcția cea bună.

Opiniile nu sunt același lucru cu faptele. Nu există egalitate de păreri între un specialist și cineva care a parcurs două articole și trei statusuri în social media.

Excelența într-un anumit domeniu poate fi atinsă de oricine. Dar cei care o fac cu adevărat sunt puțini la număr. Ei sunt experții. Cei care transformă lumea în fiecare zi.

În loc să ne petrecem vremea dându-ne cu părerea în necunoștință de cauză, nu mai bine avem încredere în cei care știu mai multe? Nu mai bine luăm în calcul sursele solide, validate științific?

Oprește-te puțin. Gândește-te serios la următoarea idee.

Când a fost mai multă nevoie de experți ca astăzi?


Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...