Salutare,
Diana aici.
Te-ai gândit vreodată de ce oamenii cu risc de boală, uneori cu simptome evidente, evită să meargă la doctor, să facă analize periodic? Sau, dacă vrei, de ce unii elevi/studenți aleg să asculte muzică și să nu se preocupe cu atenție de examenul care se apropie?
Și pentru unii, și pentru ceilalți răspunsul e chiar la îndemâna noastră. Oamenii au tendința de a căuta informațiile care le aduc o umbră de speranță și de a le evita cu desăvârșire pe cele care proiectează dezastrul. Chiar dacă el crește văzând cu ochii.
1. Nevoia de a ști
Ai fi surprins, dar nu doar oamenii simt o nevoie arzătoare de a ști. Nu doar specia noastră își dorește cu ardoare să fie la curent cu ceea ce se întâmplă. Preferința noastră pentru informații nu este unică. Din punct de vedere evolutiv, este o dorință cât se poate de străveche.
Maimuțele, verișoarele noastre vechi, vor și altceva în afară de banane. Vor informații prețioase în avans. Un studiu condus de doi neurologi a demonstrat că maimuțele incluse într-un experiment nu-și propuneau să devină astronauți sau să anticipeze dacă creșterea accelerată a oceanelor se va diminua în anii următori. Nu, nici pe departe. Maimuțele erau preocupate dacă erau pe cale să primească sau nu o recompensă mai mare sau mai mică. Ce primeau maimuțele? Apă!
Pentru ele, apa era tot ceea ce conta, iar analizarea creierelor acestora a demonstrat că de fiecare dată când așteptau informații pozitive sau când le primeau în mod neașteptat în corpul lor se eliberau tone de dopamină. Erau fericite și aproape că se bucurau la fel de mult la aflarea veștii că urmau să primească mai multă apă ca de apa în sine.
Pentru maimuțele noastre, așteptarea recompensei sau primirea unui cadou neașteptat echivala cu așteptarea informației despre cantitatea de apă pe care puteau să o primească.
2. Căutăm instinctiv apă, mâncare, sex și… informații
Evident, căutăm mult mai multe lucruri. Încercăm să ne satisfacem infinit mai multe nevoi. Ceea ce vreau să subliniez e că informația ne e la fel de necesară precum ne sunt alte lucruri pe care le recunoaștem mult mai ușor. Vrem să știm multe lucruri, de la bârfe și până la lucruri abstracte, de la simple calcule algebrice la legile care guvernează cele mai importante principii ale fizicii. În sfârșit, știi ce zic…
De ce facem asta? De ce ne aventurăm mereu și mereu în necunoscut cu o poftă nebună de a ști?
O facem pentru a acționa cât mai bine.
Pentru supraviețuirea noastră, informații despre ce se întâmplă în mediul înconjurător, despre ceea ce cred ceilalți despre noi ne sunt de mare folos. De ce? Deoarece simpla cunoaștere în avans a unor pericole sau avantaje ne poate ajuta să luăm decizii mai bune. Ne ajută să fim în control și, ținând cont de cât mai multe dintre datele unei situații, să acționăm cu un grad sporit de succes.
Să fii informat este aproape întotdeauna mult mai profitabil decât să fii neștiutor. Ceea ce nu știi nu te poate afecta, se spune. Dar la fel de adevărat e și că ceea ce nu știi te poate ucide.
Dacă nu știi că implicarea în proiectele de voluntariat sau că munca susținută și exercițiile constante îți vor spori șansele de succes e una, dar dacă știi, și acționezi consecvent, ești deja cu un pas mai aproape de victorie. În cazul de față neștiința nu te ucide, ci doar îți retează șansele de a fi medicul care îți dorești să fii mâine. Nu e cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, dar e cu siguranță unul dintre cele mai rele.
3. Legătura dintre a ști, felul în care acționăm și modul în care ne simțim
Uite o realitate simplă.
Ce știm influențează nu numai felul în care acționăm, ci și modul în care ne simțim. Fair enough? Pe ceea ce știm ne construim credințele și convingerile, iar ceea ce credem are un efect enorm asupra a cât de împliniți ne simțim.
Evident, asta ne poate face să ciulim urechile doar la veștile bune și să închidem orice canale în anticiparea veștilor rele. De fapt, facem asta zilnic, poate fără să ne dăm seama.
Pe Social Media sau oriunde altundeva, căutăm informații despre care credem că ne vor aduce emoții pozitive. Videoclipuri amuzante? Meme-uri hazlii? Influenceri în ale căror sfaturi credem cu tărie? Da, știu prea bine sentimentul. Aproape că facem orice pentru a descoperi doar veștile bune, doar informațiile roz.
Un alt exemplu, că tot se apropie vremuri de criză economică. Dacă totul merge bine, credem că și situația noastră va fi influențată în bine și, prin urmare, suntem fericiți. Când criza bate la ușă însă, alegem să ignorăm scenariul care se conturează. Simplul gând că suntem pe cale să reducem cheltuielile și să renunțăm la unele plăceri din prezent ne face să ne simțim groaznic. Ce alegem să facem? Să ignorăm furtuna și să sperăm că, cumva, vom reuși să facem față în cele din urmă. De cele mai multe ori nu reușim să câștigăm pariul acesta, dar asta e o altă poveste.
Uneori credem că e mai bine să nu știm anumite lucruri, dar aceasta nu e o variantă pe care să ne putem baza. Dacă ne ascundem capul adânc în nisip nu înseamnă că lucrurile vor sta pe loc. Dimpotrivă, se vor desfășura și fără implicarea noastră. Ceea ce poate fi mai dureros e că, atunci când ne întoarcem privirea de la lucrurile care nu ne plac, nu devenim brusc mai liniștiți. Dimpotrivă, umplem golul de cunoaștere cu te miri ce alte chestii parțial adevărate.
Cu ce rămânem totuși?
Ei bine, cu gândul că la fel ca evenimentele care se petrec și asupra cărora rareori avem vreun control, credințele pe care le avem ne determină să fim triști sau fericiți. Contează cum ne raportăm la informația care se află sub nasul nostru. Important e să ne raportăm!
Mai contează ceva: să nu uităm că în viața de zi cu zi ne motivează nu doar obținerea unor recompense sau încercarea de a evita durerea, ci și să credem cu adevărat că vom obține recompense și că vom evita suferința.
Creștem împreună,
Diana