👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Admitere? Ăsta e!

Învățatul pe note – A fi sau a nu fi muzică

Înainte să începem, vreau să îți spun că dacă niciodată nu ai:

  1. sărit de jos și țopăit singur prin casă când a intrat melodia aia blanao
  2. avut brusc chef de sport datorită muzicii
  3. dat cu aspiratorul pe I Want to Break Free de la Queen…

… atunci, articolul ăsta nu e pentru tine. Pare rău.

Eu sunt genul de om care simte muzica (în ciuda privirilor îngrijorate ale prietenilor). De fapt, niciodată nu am fost mai entuziasmat să scriu un articol decât acum.

Ce-i drept, entuziasmul mi-a pierit destul de repede când mi-am dat seama că nu există un consens privind muzica în timpul învățatului: cu alte cuvinte, nu se știe exact dacă muzica te ajută să înveți, sau te încurcă.

Există studii care arată că muzica te ajută să te concentrezi și cresc scorul la testele de IQ – efectul Mozart, în timp ce multe altele demonstrează că mai degrabă îngreunează învățatul.

Pentru că vreau să împărtășesc mereu informații corecte, pot să vin doar cu puncte pro și contra:

Pro

  • Calmează anxietatea și reduce stresul
  • Face învățatul o activitate mai plăcută
  • Muzica potrivită îți oferă motivație
  • Poate să ajute la memorarea pe termen lung a informației

Contra

  • Versurile solicită o mare parte din capacitatea de atenție
  • Muzica tare poate să diminueze concentrarea
  • Dacă muzica te ajută să înveți, vei avea nevoie de ea și când trebuie să îți amintești – ceea ce nu prea e posibil la examene…

Concluzia e că trebuie să încerci tu și să observi dacă ascultatul muzicii în timp ce înveți îți este de ajutor, sau mai mult te încurcă. Eu îți recomand să începi cu playlist-ul acesta!

În orice caz, oricare ar fi partea baricadei de care te afli, cu siguranță există și alte întrebuințări ale muzicii:

1. Atunci când ai nevoie de un șut imbold

Ce faci când iei o pauză de la învățat? Deschizi instinctiv Facebook-ul? Verifici obsesiv dacă a apărut sezonul 4 din Casa del Papel sau Rick and Morty? Uite ceva care nu doar că nu îți mănâncă atât de mult timp, dar te și ajută să înveți apoi: muzica motivațională.

Ritmul alert, instrumentația și versurile puternice creează un cocktail revigorant pentru momentele de deznădejde din timpul învățatului, îți ridică nivelul de energie și îți cresc motivația. Și acum, cea mai frumoasă parte a articolului: playlist-ul meu!

Preferințele sunt extrem de subiective, așa că am ordonat melodiile de la cântece power (în mare parte rock) cu bași puternici, până la muzică mai light, cu ritm alert (inclusiv foarte mult DnB), trecând și prin câteva piese rap obligatorii.

Click aici ca să intri în playlist, sau vezi care din melodiile de mai jos îți fac cu ochiul!

Disclaimer: Există 3 lucruri pe care poți să le înțelegi din muzică:

  • Ce a vrut să transmită artistul
  • Ce spune explicit melodia/versurile
  • De ce îți aduce aminte muzica

Până la urmă, ține de preferință și obișnuință. Cred că rolul muzicii este să îți ofere o emoție din care să extragi (în cazul de față) energie și motivație.

Dacă o melodie te ancorează în momentul când ai câștigat competiția aia de alergat într-a 9-a, sau îți amintește de primul sărut (și reușești să îți iei motivația de acolo fără să te deconcentrezi prea tare) atunci go for it! PS: Basul ajută întotdeauna!

2. Atunci când vrei să faci experimente cu creierul tău

 „Binaural music” e de fapt o iluzie auditivă. Sunetele cu o frecvență ușor diferită sunt percepute ca un fel de oscilație care merge de la o ureche la alta. Teoria sună cam așa: acea oscilație modifică frecvența undelor cerebrale și le duce către nivelul de concentrare profundă. Atenție: pentru asta îți trebuie căști!

Funcționează? Așa aș zice, deși nu pot să bag mâna în foc că nu e doar placebo. În orice caz, efectul e interesant și merită experimentat. În cel mai rău caz, o să funcționeze doar ca să bareze eficient zgomotul de fundal. Iată câteva exemple:

Binaural 1

Binaural 2: https://www.youtube.com/watch?v=U0eLmyJkQBc&t=1570s

Binaural 3: https://www.youtube.com/watch?v=WPni755-Krg&t=89s


Audiție plăcută!


Nu te lași, nu? Bine, fie, mai am câteva trucuri pentru tine.

Bonus:

3. Video-uri YouTube fără video

De ce ai face asta? Pe scurt – ca să nu fii distras de videoclip. Pe larg – de câte ori nu ai deschis YT doar ca să pui o melodie pe fundal, și te-ai trezit 2 ore mai târziu urmărind video-uri cu pisici care cad? Exact!

Audio Only Youtube este un plugin de Google Chrome (doar pentru PC momentan) care îți înlocuiește videoclipurile cu o imagine statică. Click aici pentru a-l descărca!

4. YouTube la capacitate maximă

Om din 1919: „Pariez că peste 100 de ani vom avea mașini zburătoare!
2019: YouTube nu merge în fundal.

Am vești bune pentru tine dacă ai Android; scuze, Apple fanboys. Deși aplicația originală de YouTube e foarte slabă, există o versiune neoficială numită YouTube Vanced, gratuită, care arată la fel și face aceleași lucruri + funcționează în fundal (cu sau fără picture-in-picture) și cu ecranul off. Sunt două fișiere pe care le poți descărca de aici: https://vanced.app/APKs?type=NONROOT. Cu plăcere!

Gata, acesta chiar e finalul. Îți urez spor la învățat și la ascultat!

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...