👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Admitere? Ăsta e!

Înțelepciunea mulțimii

Salutare,

Diana aici.

Justiția nu e înfăptuită de mulțimi, ci de magistrați. De persoane înalt calificate de la care cu toții ne așteptăm să împartă dreptatea cu discernământ și în mod corect. La fel, actul medical nu este realizat de mulțimi. Medicii, specialiștii în tratare și prevenire sunt cei care salvează situația.

Chiar și așa, sunt și situații, deloc puține, în care înțelepciunea mulțimilor e cartea câștigătoare. Unde-s mulți, puterea crește. Așa e, în anumite cazuri chiar așa stau lucrurile.

Ia să vedem despre ce este vorba.


1. Înțelepciunea mulțimilor

Poate că motto-ul de mai sus se aplică în cele mai multe dintre domenii, dar nu în absolut toate. În orice caz, de cele mai multe ori, mulțimile chiar au o înțelepciune proprie și ajung să ofere soluții bune.

Dincolo de cartea lui James Surowieki despre Înțelepciunea mulțimilor, care demonstrează că înțelepciunea grupurilor este mai valoroasă decât cea a indivizilor luați individual și doar în anumite împrejurări specifice, mai avem o experiență la care ne putem raporta.

În 1907, britanicii au participat la Plymouth la Expoziția Anuală a Animalelor Domestice. Între diferite întreceri și modalități de petrecere a timpului, organizatorii au pregătit un concurs. I-au provocat pe cei prezenți să ghicească greutatea unui bou bine hrănit. Folosind bilețele de hârtie, oamenii au început să-și dea cu părerea. În mod curios, media răspunsurilor oamenilor gravita în jurul greutății de 547 de kg, cu doar puțin sub 5 kg din greutatea reală a animalului.

Rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Au fost incluse într-un studiu publicat în prestigioasa revistă Nature. Omenirea era în fața unei importante descoperiri: înțelepciunea mulțimilor era reală. Dar care era oare secretul?


2. Când mulțimile nu au dreptate: Harry Potter

Și totuși mulțimile nu sunt întotdeauna înțelepte. Probabil ai auzit despre autoarea britanică J.K. Rowling. Poate că ai și citit sau îți propui să parcurgi seria care inspiră numele celui de-al doilea subiect de azi. Da, ea este cea care a așternut pe hârtie cele șapte volume din seria Harry Potter. În prezent, este o legendă, dar lucrurile nu au stat așa dintotdeauna. Cărțile ei au fost traduse în peste 70 de limbi și s-au vândut într-un număr record de peste 500 de milioane de exemplare. Până să devină celebră însă a avut multe obstacole de înfruntat.

Până când să obțină acordul de publicare din partea unei edituri a fost refuzată de 12 ori. 12 edituri nu i-au prețuit prima carte din serie – Harry Potter și Piatra Filozofală – și nu au reușit să întrevadă succesul de care avea să se bucure.

Cea de-a 13 încercare a fost cu noroc. Editura Bloomsbury din Marea Britanie a decis să o publice și i-a oferit și o sumă de bani pentru întreaga afacere.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Înainte de a fi publicată, cartea a fost răsfoită de fetița directorului editurii, de micuța de opt ani Alice Newton. Copila a fost cucerită de scriitură, iar editura a dat marea lovitură.

O copilă de opt ani a văzut și a apreciat ceea ce 12 edituri de prestigiu nu văzuseră și nu apreciaseră. J.K. Rowling a devenit miliardară și continuă și astăzi să încânte milioane de oameni de pe întregul glob.

Nu mulțimile, ci o singură persoană, o cititoare înflăcărată, a fost capabilă să vadă bogăția ficțiunii create. Ea este cea care a înclinat balanța, care a decis viitorul unui scriitor pe care ar fi fost păcat să nu-l fi descoperit până în prezent.


3. Mulțimile estimează adevărul

Indiferent dacă este vorba despre estimarea greutății unui animal, despre decizia de a diagnostica corect o afecțiune sau despre aprecierea unui om politic, suntem dispuși să cerem mai multe păreri. Suntem înclinați să căutăm mai multe informații și să încercăm să vedem imaginea de ansamblu înainte de a lua o decizie.

Imaginează-ți că îți măsori temperatura corporală cu ajutorul unui termometru. Acesta indică 38,8. Ai motive de îngrijorare. Agitându-te, alegi să măsori temperatura și cu termometrul bunicii. El indică doar 38. Dacă faci media rezultatelor, erorile se pot anula reciproc și tu poți obține un rezultat mai apropiat de realitate. Cu cât crește numărul de încercări, cu atât e mai mult probabil ca rezultatul final să fie cel real. Ținând cont de exemplul nostru, e foarte probabil ca temperatura ta să fie undeva la mijloc – 38,4 grade.

Acum, să revenim la oamenii de mai sus care încercau să ghicească greutatea boului. În funcție de experiențele lor, de capacitatea de a aprecia corect și de calitatea vederii, oamenii au formulat un răspuns. Unii eu spus că boul are peste 600 de kg, iar alții sub 500. Însă ceea ce e important e greșelile unora și altora s-au neutralizat reciproc. În final, valoarea medie la care a ajuns grupul a fost foarte apropiată de realitate.

Nu e niciun fel de magie la mijloc și poate nici chiar înțelepciune. E doar matematică. Mulțimile estimează adevărul și o fac nesperat de bine. Totuși, pentru ca rezultatul final să fie unul fidel, e important ca cei care-și dau cu părerea să fie independenți, să nu se influențeze reciproc, să judece și să ia decizii individuale.

Ce crezi, putem să luăm asemenea decizii fără să fim influențați de ceilalți?


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...