Salutare,
Sunt Alex.
Știai că în interiorul tău se duce în permanență o bătălie pe viață și pe moarte între doi lupi?
Unul este rău, agresiv, egoist, înfumurat și extrem de lacom. Celălalt este bun, afectuos, înțelept, modest, generos și extrem de bine intenționat.
Nu vreau să sune abstract. De fapt, hai să fiu mai exact.
În fiecare dintre noi se dă o luptă între acești doi lupi. Zi de zi, oră după oră, fără încetare.
Ești curios care dintre ei va ieși triumfător?
Ei bine, lupul pe care îl hrănești cel mai mult.
1. Cinismul și neîncrederea
Majoritatea oamenilor sunt buni. Cumva, am uitat acest fapt esențial. Ba, mai mult, credem cu tărie că umanitatea își pierde suflul, că se dezintegrează sub ochii noștri și că suntem la doar la un pas distanță de colaps.
În loc să vedem faptele bune, să le admirăm sincer și să le replicăm, suntem înclinați să recunoaștem doar interes personal, egoism și calcul în acțiunile celorlalți.
- Ai ajutat o bătrânică să traverseze strada?
- Bineînțeles, o faci doar de ochii lumii.
- Ai dat câțiva bănuți unui om sărac?
- Da, dar o faci doar ca să te simți tu mai bine.
- Ai oferit un sfat prețios unui prieten?
- Sigur, o faci doar pentru că te face să te simți superior, important.
Egoism și iar egoism.
Indiferent dacă majoritatea populației comite extrem de rar infracțiuni, în ciuda faptului că cei mai mulți dintre elevi și liceeni nu agresează profesorii și chiar dacă într-o comunitate se întâmplă în general lucruri bune, ne e foarte greu să ne formăm o idee pozitivă despre oameni.
Ignorăm emoții și valori precum iubirea, respectul, altruismul, încrederea și „omenia”, chiar dacă ele se află pretutindeni în jurul nostru.
O facem cu cinism, iar cinismul este una dintre cele mai mari capcane.
De ce?
Pentru că lasă falsa senzație că explică totul.
2. Știrile
Canalele de știri au luat un avânt extraordinar în ultimii 10 ani. Cumulat, posturile de știri atrag cea mai mare audiență. Seară de seară, cei mai mulți dintre românii stăpâni peste telecomandă urmăresc știrile zilei. Nu doar „boomerii” prizează știri, milenialii fac același lucru, chiar dacă preferă mai degrabă internetul ca sursă, și nu televizorul.
Suntem bombardați constant cu idei precum:
- e bine să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul tău;
- e bine să te informezi zilnic din ziare, de la televizor sau din Media online;
- jurnaliștii sunt oameni onești, iar singurul lor scop este să ne servească interesele.
Până la un punct, informarea este esențială. Depindem de informații pentru a lua decizii și pentru a acționa. E perfect valabilă ideea că pe cât de informați suntem, pe atât de solidă este societatea noastră.
Nu la fel stau lucrurile când ne expunem știrilor în care faptele sunt deformate, iar cancanul, senzaționalul și monstruosul sunt privilegiate. Realitatea este distorsionată, iar acest lucru schimbă percepții și ne influențează pe fiecare dintre noi.
Consumul exagerat de știri nu conduce neapărat la o mai bună informare. Dimpotrivă. Sporește anxietatea, neîncrederea în oameni, cinismul și pesimismul.
Aaa, crește și probabilitatea de stres sau riscul de depresie.
Pentru că, nu-i așa, „de-aia nu merge țara asta bine…”.
3. Negativitate și autoamăgire
Când spun știri nu mă refer la tot ceea ce promovează Mass Media. Inevitabil, prin noianul de știri există și informații relevante. Încă există jurnalism performant. Cu ajutorul lui chiar avem șansa să înțelegem lumea mai bine.
Dar știrile care ajung cel mai adesea la noi sunt cele care pun în lumină incidentele senzaționale, informațiile de „ultimă oră”, cancanurile care fac deliciul cârcotașilor sau experiențele negative care se petrec în jurul nostru.
Există mai multe motive pentru care știrile negative par mai atractive. Mă opresc asupra a două explicații:
- Înclinația pentru negativitate – din păcate, suntem mult mai receptivi la rău decât la bine. E un fapt. Am evoluat așa încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii din preistorie, la fel ca noi, preferau să se teamă mai mult și mai des de anumite pericole. Prea multă teamă și precauție nu omora, însă lipsa lor da. Faptele și incidentele „rele” cu care suntem bombardați sunt înmagazinate pe o perioadă mai mare de timp, întrucât faptele bune trec drept banale și firești.
- Euristica disponibilității – descoperirea unor fapte și folosirea lor ca modele ne determină să credem că acele exemple apar mereu. Imaginează-ți care e riscul: zi de zi vezi știri despre dezastre, crime, prăbușiri de avioane, atentate teroriste și crize de tot felul. Toate acestea sunt povești pe care nu le poți scoate ușor din cap. Încet, dar sigur îți deformează percepția asupra realității. Ajungi să nu mai vezi copacii din cauza pădurii și să crezi că totul e rău… că șansele noastre la un viitor mai bun sunt nerealiste.
Știrile sunt asemănătoare zahărului. Dau o dependență de care nu scapi prea ușor. Cred cu nu suntem înzestrați cu suficientă rațiune și cu spirit critic pentru a ne feri de muntele de știri exagerat de negative. Suntem vulnerabili în fața informațiilor pe care le primim de la Media. Pentru că de cele mai multe ori le digerăm pe nemestecate.
Imaginea pe care ne-am creat-o despre lume are mare nevoie de o transformare.
O carte bună, o întâlnire cu prietenii, mai multă atenție față de părinți sau față de pasiunile noastre sunt pariuri mai bune decât consumul exagerat de știri.
Până la urmă, stă în puterea ta să hrănești lupul bun din povestea noastră.
Creștem împreună,
Alex