Un ghid de studiu este o versiune simplificată a informației de care ai nevoie la un examen.
Nu doar că te ajută să înveți mai bine înainte de examen, însă procesul creări ghidului te ajută să te familiarizezi cu informația și materialele. Vei descoperi că procesul creării ghidului de studiu este un pas important în pregătirea pentru examen.
Când ar trebui să-ți creezi propriul ghid de studiu?
Marea majoritate a oamenilor fac greșeala să creeze ghidul de studiu cu o lună (sau cu o săptămână) înainte de examen.
Uneori poate funcționa, pentru că ai notițele acolo, însă la un moment dat este posibil să realizezi că ai uitat informații importante. De fapt, ghidul în sine nu-i cel mai important lucru din ecuație. În schimb, procesul prin care creezi ghidul de studiu este un factor important.
Așadar, cel mai eficient mod în care poți studia este să începi crearea ghidului de studiu odată cu începerea semestrului.
Poate fi mai mult de muncă decât crezi, însă dacă consideri că două ore după fiecare zi de cursuri investite în crearea ghidului reprezintă mult, atunci stai să vezi cum e să muncești două – trei săptămâni pentru fix același lucru.
Cum să creezi un ghid de studiu
Crearea unui ghid de studiu personalizat este diferită de luarea de notițe.
Ghidul de studiu este mult mai orientat către examen, în loc doar să faci un rezumat al informației. Este o unealtă care te ajută să studiez pentru examen și te ghidează către soluții la problemele și întrebările tale.
Așadar, să ai în minte următoarele lucruri atunci când îți creezi propriul ghid de studiu:
- Ghidul tău de studiu trebuie să includă fiecare subiect listat în planificarea pentru examen. Sau, dacă ești îndeajuns de încrezător, poți alege subiectele pe care crezi că profesorul le va da la examen;
- În timp ce a adăuga fiecare informație în ghid este important, asigură-te că nu adaugi lucruri care nu sunt importante pentru examen. Vor fi lucruri care vei avea impresia că trebuie menționate, însă care de fapt nu au nicio relevanță pentru examen. Așadar, nu le adăuga în ghidul tău de studiu.
- Obiectivul tău final este să ai un caiet care să conțină toate informațiile pe care le-ai învățat în timpul cursului și care sunt importante pentru examen. Cu câteva zile înainte de examen, acest caiet ar trebui să fie singurul lucru de care vei avea nevoie.
Care sunt sursele ghidului tău de studiu?
Pentru studenți
Dacă ești student, notițele de la cursuri sunt probabil cea mai importantă sursă atunci când vine vorba de studiul pentru examene, deoarece acestea sunt predate de profesorul care va susține examenul.
De obicei, studenții folosesc notițele ca materiale de bază la care adaugă referințe și informații pe care le găsesc în alte materiale.
În același timp, unii profesori te sfătuiesc cum trebuie să răspunzi la întrebările de tip grilă. Așadar, acordă atenție profesorului și încearcă să îți creezi notițele încă din curs.
Pentru liceeni
Dacă ești în liceu, cărțile sunt probabil cea mai bună sursă pentru ghidul tău de studiu.
Adesea, acestea sunt cuprinzătoare și îți oferă informația de care ai nevoie pentru a lua nota maximă la lucrările de control sau la testări.
Organizarea ghidului de studiu
Îți recomandăm să faci o scurtă introducere la începutul fiecărui capitol din ghidul tău de studiu.
Acea introducere va fi pagina ce te va ajuta să te orientezi către subiectele capitolului respectiv. Îți va fi mult mai ușor să accesezi informația din moment ce vei avea imaginea de ansamblu în minte. Așadar, poți să te folosești de conceptul de hartă mentală pentru crearea introducerii respective.
Sunt foarte multe modalități și stiluri prin care poți lua notițe, într-un mod creativ, atunci când îți creezi propriul ghid de studiu. Acestea depind foarte mult de la un student la altul și de la stilul fiecăruia de învățare.
Uite câteva elemente pe care le poți folosi:
- Tabele;
- Hărți mentale;
- Scheme;
- Diagrame;
- Cronologii;
- Culori;
Așa cum menționam la început, crearea propriului ghid de studiu nu este doar despre a lua notițe sau despre a copia totul într-un caiet, ci despre a procesa totul astfel încât să înțelegi materia mai bine.
Este extraordinar dacă poți să investești timp în lucrurile cu care nu ești familiar, astfel încât să le înțelegi. Folosirea propriilor cuvinte în schimbul copierii, cuvânt cu cuvânt, a informației te va ajuta să înțelegi materia mult mai bine.
Cercetările adiționale sunt necesare. Caută pe internet informații adiționale cu privire la ceea ce studiezi și înțelege mai bine conceptele prezentate de profesor, astfel încât să nu creezi confuzie între ele.
Iar la fiecare sfârșit de capitol creează un mic rezumat. S-ar putea să nu acoperi toată informația, însă vei avea acces la o imagine de ansamblu.
Atunci când creezi rezumatul, prioritizarea informației este importantă.
De exemplu, uite ce ai putea face:
- Steluță roșie: în dreptul subiectelor care sunt foarte posibile să apară la examen;
- Cerc: subiectele pe care nu le înțelegi;
- Subliniere cu verde: cuvinte cheie și definiții;
- Subliniere cu roz: idee principală;
- Subliniere cu roșu: nume importante;
- Subliniere cu mov: exemple.