🏆 Cont Premium @ Cel mai mic preț din an | Hello 2025

Ce valori te ghidează?

Salutare,

Diana aici.

Ascultam zilele trecute acest Tedx Talk. E bun, Daniel David vorbește despre câteva lucruri pe care sigur le vei găsi folositoare. La un moment dat, printre altele, aduce în discuție ideea de valori cardinale. Și am rămas fixată pe acest subiect, în special datorită modului în care a introdus acest subiect.


1. Stai, ăăă…

Dacă suntem întrebați lucruri de bază, precum nume, vârstă, adresa la care locuim, avem un răspuns instant. În schimb, cum scoate în evidență Daniel, dacă suntem întrebați care sunt 3 valori cardinale care ne ghidează într-o proporție mare viața, începem cu: ăăă…

Nu pentru că nu avem așa ceva, ci pentru că nu sunt la fel de bine conștientizate, conturate în cuvinte și imediat accesibile precum datele de bază despre noi. Deși, este clar, și valorile după care ne ghidăm sunt tot o bază a noastră.

Oricum, la finalul Tedx Talk-ului, am făcut un exercițiu punând rapid întrebarea prietenilor cu care am urmărit clipul. Și eu, și prietenii mei am avut nevoie de câteva zeci de secunde să conturăm în trei cuvinte direcția pe care am ales-o pentru viața noastră, pentru comportamentul nostru, pentru felul nostru de a fi.


2. Baza pe care construim

Da, am început cu ăăă…, creierul a avut semnul de loading pentru câteva zeci de secunde, dar am reușit să sumarizăm în doar trei cuvinte felul în care alegem să ne construim: pe noi, pe tot ce ni se întâmplă și ce ne înconjoară.

Cred în continuare cu tărie că suntem stăpânii propriului destin. Prin obiceiuri, valori, fapte, gânduri și trăiri la care zilnic dăm naștere, și prin care ne conturăm viața și sinele.

Noi suntem căpitanii și instanța ultimă care decide dacă păstrăm un gând și îl lăsăm să devină realitate, dacă ținem de un obicei și îl lăsăm să facă valuri în viitor, dacă ne ghidăm după o valoare care ne va face să fim mai buni, sau o băgăm într-un sertar ascuns când ne este prea greu să trăim la înălțimea ei.


3. Și tu?

După cum ziceam, am trecut rapid pe la toți din cameră și i-am rugat să se oprească la doar 3 valori ca în Tedx Talk-ul lui Daniel David. Am auzit despre dreptate, onoare, perseverență, drepturile animalelor (da, pentru sora mea asta este o valoare după care trăiește – how cute is that), înțelepciune, blândețe, onestitate, calmitate, excelență, și… tot așa. Numai cuvinte faine.

Și nu sunt numai cuvinte faine. Am putut vedea cum toți și-au făcut nu doar o descriere a comportamentului la care aspiră, la lucrurile de preț pentru ei, ci și la personalitatea lor de zi cu zi. Pentru că, cu toții, reușesc în măsură foarte mare să trăiască în acord cu acele valori.

Valorile, la mulți oameni, ajung să fie parte integrantă din personalitate. Nu mai sunt doar niște concepte situate în afara lor, în baza cărora își mai ghidează/reglează comportamentul câteodată. La unii o să le vezi încrustate adânc, până în ADN. Le trăiesc deci.

Valorile alese de mine (chiar dacă nu mă întreabă nimeni, dar mno… avantajul de a avea permisiunea de a scrie orice-ți trece prin cap) sunt bunătatea (you can never have enough of that), autenticitatea (nu poți crea conexiuni reale și cu sens dacă tu nu ești racordat la tine însuți) și cunoaștere (again, you can never have enough of that).

Și tu?

Ce te ghidează, ce te inspiră?

Care sunt cele trei cuvinte care te fac căpitanul propriei vieți?


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...