👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Admitere? Ăsta e!

4 tipuri de inteligență

Salutare,

Diana aici.

Mărturisesc că multă vreme am avut o impresie proastă despre propriul intelect și propriile capacități. Nu m-am simțit suficient de inteligentă pentru aspirațiile pe care le aveam. Ceva părea să îmi lipsească și mă simțeam adesea cu un pas în urma celorlalți.

Am trăit, din pacate, cu astfel de impresii mulți ani. În special în perioada școlarizării mele. În perioada formării. De ce?

Uitându-mă în spate, răspunsul îmi e clar acum. Pentru că acolo se măsura un singur tip de inteligență. Unul la care nici nu excelam dar nici nu scârțâiam. Average.

Acum, ca adult, știu că există mult mai multe tipuri de inteligență. Și, tot acum, știu exact la care excelez și la care mai am de lucrat.


1. Tipuri de inteligență

Sunt mai multe variante pe care le vei găsi la o căutare rapidă pe Google. Eu vreau sa vorbesc despre 4 doar. Din perspectiva mea, ele înglobează multe caracteristici esențiale ale oamenilor (si nu numai) si na, nu lungim prea mult mailul. Hai sa ti le enumăr:

IQ, EQ, SQ si AQ.

Mai exact: Intelligence Quotient (coeficient de inteligență), Emotional Quotient (coeficient emoțional), Social Quotient (coeficient social) si Adversity Quotient (coeficient de reziliența).

Prima varianta, este clasicul barometru din școli. Nivelul IQ-ului se rezumă la capacitatea noastră de înțelegere, de a rezolva probleme logice/matematice, de a reține informații și de a ți le aminti ulterior. Este fix cam ce facem noi în școli: memorăm lucruri, le reproducem de-a fir-a-par, rezolvăm probleme și scenarii matematice/logice și încercam să înțelegem informațiile pentru a le folosi în niște parametri bine stabiliți de către curricula școlara.

Știi deja despre ce vorbesc, nu insist cu explicațiile. Din păcate, acest tip de inteligență este cel care predomină și care are întâietate, deși cercetările arată că celelalte tipuri de inteligență pot fi de un ajutor și mai mare ulterior, în viața reală.


2. Cum stăm social și emoțional?

Dacă suntem deja foarte bine familiarizați cu noțiunea de IQ, și avem inclusiv despre EQ și SQ ceva noțiuni, nu conștientizam pe deplin importanța ultimelor două.

EQ poate fi rezumat, foarte pe scurt, drept caracterul tău. Abilitatea ta de a relaționa într-un mod pașnic și echilibrat cu cei din jurul tău, responsabilitatea și asumarea de care dai dovadă, autenticitatea, bunătatea și respectul pe care îl ai pentru ce te înconjoară, capacitatea de a te auto-regla emoțional, de a te înțelege atât pe tine cat și pe ceilalți la un nivel cât mai profund. Cu cât EQ-ul este mai mare, cu atât mai dezvoltate sunt aceste trăsături/abilități. Cu cat EQ-ul este mai mare, cu atât este mai frumos să te afli în propria minte.

SQ este carisma ta. Și capacitatea de a lega relații cu cei din jur și de a le menține pe o perioadă cât mai lungă de timp. Cât mai sănătoase, printr-o interacțiune si comunicare empatică și asertivă în același timp. Dedicarea și deschiderea către ceilalți respectând limitele atât personale cât și pe ale altora face parte din inteligența ta socială.

Combinate, cele două, SQ și EQ asigură perspective de succes mai mari decât atunci când IQ-ul predomină, iar SQ și EQ sunt la un nivel mai jos.


3. Reziliența și AQ-ul

AQ-ul sau coeficientul de reziliența este unul dintre subiectele mele preferate. Pe scurt, el reprezintă abilitatea de a trece printr-un moment (mai scurt sau mai lung) greu în viată fără a-și pierde mințile.

Imaginează-ți viața care te așteaptă ca pe un ocean. Imprevizibilă, extrem de lină si liniștită câteodată, extrem de agresivă, haotică și răsunătoare în alte dați. De o întindere necunoscută și în culori și nuanțe schimbătoare. Plină în adâncuri de lucruri necunoscute, fascinante și frumoase, ciudate și străine, ba chiar dubioase uneori. Iar tu, în tot oceanul acela te deplasezi pe o bărcuța. Singur, sau cu alții, așa navighezi viața/oceanul.

AQ-ul determină cât de bine îți vei struni acea barca când oceanul răsuna. Cât de echilibrat vei reuși să navighezi când ești clătinat din toate părțile. Sau determină cum vei reacționa față de cei ce se afla în aceeași barcă cu tine. Le vei găsi vină? Îi vei considera responsabili pentru clătinare? Sau vei găsi, în ciuda panicii și a vervei o modalitate să colaborezi cât mai productiv cu putință?

AQ-ul poate determina inclusiv dacă rămâi în barca, alături de ceilalți, sau o/îi părăsești. Coeficientul tău de reziliență determină cât de echilibrat îți vei trăi viața în ciuda dificultăților întâmpinate. Și cât de corect îi vei trata pe cei din jurul tău, din barca ta, atunci când lucrurile se clatină și calea cea mai ușoară este să pasezi responsabilitatea la ei. Pe scurt, AQ-ul este relația ta cu viața. Așa plină de paradoxuri cum e ea.

Un AQ scăzut, care nu a fost modelat și încurajat să crească de-a lungul timpului, va determina o calitate scăzută a vieții. Mi se pare un gen de inteligență subestimat și despre care aud prea rar vorbindu-se.

Acum, că le-am trecut în revistă, îți spun si la ce excelez eu: EQ și AQ. Mai am, în schimb, mult de lucrat la IQ și SQ. La tine cum stau lucrurile?

Sper că ți-am stârnit curiozitatea pentru câteva minute de introspecție. Iar dacă ești deja familiarizat cu subiectul, sunt curioasă cum vezi lucrurile.


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...