Mnemotehnica – sau cum să înveți rapid orice!

După cum știi (sau urmează să afli), să intri la medicină înseamnă să înveți manuale stufoase care îți cresc anxietatea doar gândindu-te la ele.

Vorbim aici de un volum serios de informații, care te poate face să procrastinezi sau să spui „Nu mai pot!”.

Și, cum admiterea se apropie cu pași repezi, ai la dispoziție două opțiuni.

a) Poți să citești și să recitești materia până când îți intră în cap. Vei reuși să o memorezi la un moment dat, însă consumul de timp și energie (și cafea) va fi uriaș.

Mai mult, ajungi să te simți epuizat în cel mai nepotrivit moment posibil – înaintea admiterii. Sau…

b) Poți învăța câteva „scurtături” care îți vor simplifica enorm procesul de învățare. Există tehnici prin care poți parcurge și memora eficient informația, fără să trebuiască să „tocești”.

Ce este mnemotehnica?

Așa cum sugerează și numele, mnemotehnica este o colecție de strategii și metode care eficientizează procesul de învățare și memorare.

De la cum să parcurgi un material și să îl asimilezi cât mai bine, până la cum să structurezi informația într-un mod cât mai simplu, mnemotehnica este asul din mânecă al celor care învață puțin și bine!

Știm că memoria funcționează pe bază de categorii și subcategorii, iar asta ne-a permis să găsim soluții prin care putem rezuma informația într-o formă ușor de memorat.

Un exemplu de tehnică ce facilitează memorarea rapidă este mind mapping-ul.

Deși necesită ceva muncă la început, un mind map te ajută să simplifici și să ierarhizezi informații complexe și, implicit, să le reții mult mai ușor.

Ce nu trebuie să uiți este că nu există formule magice! Mnemotehnica nu e despre cum să memorezi cu zero efort, ci cum să obții rezultate cât mai bune din efortul pe care îl depui.

Fun fact: Exersează-ți memoria învățând să cânți la un instrument. Studiile arată că persoanele care exersează constant la un instrument muzical au o memorie mai bună.

Înainte să începem, trebuie să știi că…

Să înveți înseamnă mai mult decât să știi să memorezi!

Să presupunem că devii expert în mnemotehnică peste noapte. Știi exact cum funcționează memoria și ești înarmat cu toate strategiile de care ai nevoie pentru a memora orice tip de informație.   

Oare te va ajuta această expertiză să ai note mai mari la bac/admitere?

Nu neapărat!

Abilitățile care nu servesc unui scop sunt abilități irosite. Degeaba ai la îndemână toate tehnicile de memorare dacă îți este dificil să rămâi focusat pe material.

Fără scop și prezență, mnemotehnica nu îți va fi de folos. Este ca și când ai avea o mașină sport pe care nu ai scoate-o din garaj. Ca să funcționeze ai nevoie de 2 lucruri:

A. Scop

Orice efort pe care îl depui este valoros în măsura în care servește un țel. Așa că, înainte să parcurgi materia, fixează-ți un scop în minte.

Și nu mă refer la un scop de genul „Trebuie să învăț pentru admitere”, ci la un obiectiv clar și realist, ca de exemplu „Vreau să parcurg … lecții în … săptămâni”.

B. Prezență

Să fii prezent înseamnă să dedici timp și atenție sesiunilor de învățare. Cu cât ești mai focusat, cu atât vei memora mai bine materialele pe care le parcurgi.

Lasă deoparte telefonul și alți distractori atunci când studiezi pentru examen. Dacă te oprești din citit de fiecare dată când primești o notificare, memoria nu va putea lucra fluent.

Nu uita! Mnemotehnica nu te scapă de efort, ci doar îți ușurează munca.

I. Metoda poveștii

Ce faci când trebuie să memorezi bucăți de informație care nu par să fie legate între ele, cum ar fi o listă de proceduri medicale?

Dar hai să folosim un exemplu mai simplu…

Să presupunem că vrei să reții o listă de cumpărături ce conține lapte, săpun, pahare, mere și pâine.

Știind că memoria reține mai bine informațiile care au un sens sau o legătură, poți să construiești o frază care să includă toate aceste elemente.

De exemplu: Pâinea a căzut în paharul cu lapte, care apoi s-a vărsat peste mere și a trebuit să le spăl cu săpun.

După cum vezi, fraza poate fi cât de imaginativă și absurdă dorești să o construiești, atâta timp cât creează o legătură între cuvintele pe care vrei să le memorezi.

De fapt, chiar o să reții mai ușor o propoziție absurdă, tocmai pentru că are ceva diferit, unic și memorabil.   

Mnemotehnica îți poate ușura mult viața.

Pe mine mnemotehnica m-a învățat cum să transform o informație plictisitoare și încurcată într-una interesantă și memorabilă.

Totul se bazează pe un principiu elementar – memoria prelucrează mai ușor informații concrete, sau sub formă de povești. În concluzie, dacă vrei să transmiți o serie de idei memorabile, construiește o poveste în jurul lor, sau folosește un exemplu.

Această strategie poate fi extrem de utilă când va trebui să prezinți o procedură complexă unui pacient cu zero cunoștințe medicale. Cu siguranță va întelege și reține mai bine ceea ce încerci tu să îi explici.  

II. Metoda ORRM

ORRM este un acronim ce descrie cele patru etape pe care trebuie să le urmezi pentru a extrage și memora cu succes ideile dintr-un text. Această metodă te poate ajuta să reții perfect un text după patru parcurgeri.

1. Orientare – citește materialul în mod cursiv, pentru a-ți face o idee generală despre conținutul prezentat.

2. Repetiție – citește a doua oară materialul, dar de data aceasta lent și cu toată atenția focusată pe conținut. Subliniază DOAR ideile principale.

3. Revizuire – citește textul a treia oară și caută să te afunzi în detalii. Observă legătura dintre ideile principale și detaliile secundare.

4. Recapitulare Mentală – închide ochii și imaginează-ți că parcurgi textul. Repetă cu voce tare fiecare idee principală pe care ai subliniat-o.

III. Metoda Cicero

Întâlnită și sub numele de Palatul memoriei, această metodă se bazează pe asocieri între bucăți de informații pe care vrei să le memorezi și locuri familiare. Memoria funcționează mai bine atunci când informațiile abstracte sunt asociate cu imagini.

Spre exemplu, dacă vrei să memorezi organitele unei celule, imaginează-ți camera ta și așază-l pe fiecare dintre ele într-un loc anume – nucleul pe scaun, ribozomii înșirați lângă pat, mitocondria pe birou, fix sub lampă, aparatul Golgi în bibliotecă…

Astfel, când ai nevoie să ți le reamintești, trebuie doar să îți imaginezi încăperea, și să vezi fiecare element așezat la locul lui. Poți (și e de preferat) să combini această metodă cu metoda I, cea a imaginilor absurde.

IV. Metoda Pictogramelor

Fiindcă mulți dintre noi ne bazăm pe memoria vizuală, metoda pictogramelor este perfectă pentru a crea reprezentări vizuale pentru cuvintele sau frazele de memorat.

Iată cei 3 pași de urmat:

1. Citește textul și subliniază cuvintele și frazele cheie.

Ai grijă să alegi cuvinte și fraze care rezumă cât mai bine conținutul textului. Poate că atunci când citești vei avea impresia că totul este important și trebuie subliniat. Da aceea te încurajez să studiezi atent textul până găsești acel cuvânt sau frază ce surprinde fix esența conținutului.

2. Desenează o pictogramă lângă fiecare cuvânt sau frază cheie.

Evită să desenezi pictograme prea complexe. Orientează-te către ceva simplu – o stea, o semilună, un semafor, o barcă, etc. Fiecare cuvânt sau frază cheie va avea propria pictogramă. Totodată, evită să folosești numere sau litere drept pictograme, caracterele fiind codate de creier mai degrabă auditiv decât vizual.

3. Repetă materia folosind pictogramele

Atunci când vrei să recapitulezi, ia o foaie de hârtie și desenează pictogramele, în timp ce îți repeți în minte cuvântul sau fraza din spatele fiecăreia. E în regulă să mai arunci un ochi peste text dacă nu reușeșți să îți amintești de la prima încercare.     

V. Bonus: Cum să reții numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o

Cred că majoritatea avem această problemă.

Ești la o petrecere și faci cunoștință cu cineva cu care vorbești timp de 10-15 minute. A doua zi te întâlnești cu aceeași persoană și realizezi că i-ai uitat complet numele.   

Din fericire, există o soluție simplă prin care poți evita acest lucru.

Odată ce v-ați prezentat unul altuia, caută să i te adresezi pe nume de cel puțin trei ori pe parcursul conversației.     

Să reții numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o te ajută să creezi o impresie plăcută; și nu știi niciodată cum îți poate aduce asta un beneficiu în viitor.

Știu că ai o grămadă de materie de parcurs, și tocmai de aceea te încurajez să experimentezi strategiile pe care ți le-am prezentat.

Poate ți se par neobișnuite pentru stilul în care înveți tu în mod normal, dar hei, nimic nu e straniu dacă funcționează. 😉

Esențialul

I. Construiește povești și imagini absurde
II. Citește textul de mai multe ori, observând din ce în ce mai multe detalii
III. Așază elementele de învățat într-un loc familiar
IV. Codifică elementele cheie prin pictograme simple, sugestive
V. Repetă numele unei noi cunoștințe pentru a-l reține

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...